najveći britanski misterij

Znanstvenici na pragu rješenja zagonetke tko je sagradio Stonehenge

03.08.2018 u 21:03

Bionic
Reading

Najnovije znanstveno istraživanje otkriva tko je izgradio Stonehenge, ali i geografsko porijeklo neolitske zajednice koja je podigla spomenik u jugozapadnoj Engleskoj

Kako pišu britanski mediji, znanstvenici su nedavno proveli kompleksna istraživanja na kremiranim ostacima 25 osoba iz doba neolitika, a pokopane su tijekom ili nakon izgradnje Stonehengea.

Tijekom istraživanja otkriveno je kako 10 osoba nije živjelo u blizini Stonehengea, već u zapadnoj Engleskoj, dok njih pet potječe iz jugozapadnog Walesa, odakle potječe i najraniji monolit u sklopu tog spomenika.

Preostalih 15 osoba najvjerojatnije su 'lokalci' iz grofovije Wiltshire te okolice Stonehengea.

Ovo otkriće moglo bi dati konačno rješenje najvećeg britanskog misterija – toga tko je sagradio Stonehenge.

  • +5
Stonehenge Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Stonehenge je građevina iz neolitika i brončanog doba, smještena u okolini Amensburyja 13 kilometara sjeverozapadno od Salisburyja. Dodan je u UNESCO-ov popis zaštićene baštine 1986. godine.

>>> Konačno otkrivena tajna Stonehengea?!

Pretpovijesni spomenik koji datira od mlađeg kamenog do starijeg brončanog doba (3000. - 1000. pr. Kr.) pripada megalitičkim spomenicima jer je građen od ogromnih kamenih blokova.

Spomenik je danas u ruševnom stanju, a nije poznato kojoj je svrsi služio, no smatra se da je izgrađen u obredne ili vjerske svrhe.