STOŽER NA BRANIKU MANJINA

'Znam pouzdano da Srbi u Vukovaru ne žele ćirilicu'

14.11.2013 u 17:16

Bionic
Reading

Iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara istaknuli su kako od Vlada očekuju da smiri tenzije koje postoje u Vukovaru, a građane Vukovara, branitelje i sve one koji će 18. studenoga doći u taj grad odati počast žrtvama jugosrpske agresije 1991., da ne nasjedaju na provokacije i iskažu dostojanstveno ponašanje.

Član Stožera Dragutin Glasnović poručio je na konferenciji za novinare da u Vukovaru nije riječ o 'sukobu Srba i Hrvata već o sukobu između političkih stranaka preko leđa Vukovaraca'.

Naglasio je da hrvatski branitelji ne ruše Vladu, ali ne mogu prihvatiti neprimjeran odnos koji, kako je ocijenio, Vlada ima prema njima i žrtvi Vukovara u Domovinskom ratu.

'Srbi u Vukovaru ne traže ćirilicu i to znamo pouzdano. Oni traže, prije svega, radna mjesta i samo ih to zanima', kazao je Glasnović.

Na konferenciji je govorio i hrvatski branitelj Robert Horvat, koji je zajedno s braniteljem Darkom Pajčićem u utorak sudjelovao u razbijanju dvojezične ćirilične ploče na zgradi vukovarske policije, kada su se sukobili s policijskim službenikom, pri čemu je Pajčić teško ozlijeđen.

Darko Pajčić od tada se nalazi na liječnju u KBC Osijek, a primljen je s prijelomom zatiljne kosti, nagnječenjem mozga i krvnim ugruškom ispod tvrde moždane ovojnice.

Prema Horvatovim riječima, dok su razbijali kamenom ploču 'odnekuda se stvorio policijski službenik Saša Sabadoš te se zaletio u Pajčića', 'uslijed čega je ovaj udario glavom u zid i pao ozlijeđen na pločnik'.

Horvat tvrdi kako mu policajac nije dao da pomogne Pajčiću te ga je 'morao udariti' kako bi se istrgnuo iz njegovog stiska i pomogao prijatelju koji je krvav ležao na tlu.

Policajce kojih se, kako je kazao, ubrzo okupilo desetak, optužio je za ne pružanje pomoći ozlijeđenom Pajčiću koji je ležao u nesvijesti, a iz usta i glave mu tekla krv.

'Šačica branitelja koja je 1991. branila ovaj grad i sada to čini, i ne znam kako će sve skupa na kraju završiti', rekao je Horvat kojemu je, nakon privođenja u policiju, također pružena liječnika pomoć jer mu je pozlilo.

Osvrnuo se i na izjavu ministra policije Ranka Ostojića koji je kometirajući taj incindent, rekao da je krv u Vukovaru pala zbog rakije, te da je Pajčić imao 2,7 primila alkohola u krvi.

Horvat je poručio Ostojiću kako ga 'treba biti sram' zbog te izjave jer se zna zašto su pale ćirilične ploče, dodavši da su 'pale jer su protuzakonito postavljene'.

Na konfereciji za novinare u jednom je trenutku dio članova Stožera ponovno vrijeđao novinare i prozvao ih da ne rade dobro svoj posao jer objavljuju samo 'ono što njima i njihovim urednicima odgovara' te kako im je bolje da 'uzmu kramp i motiku'.

Nakon što je dio novinara iskazao namjeru da, zbog vrijeđanja, napusti konferenciju, umješao se član Stožera Željko Maršić pozvavši okupljene da puste novinare raditi njihov posao, nakon čega su se tenzije smirile, a konferencija za novinare privela kraju.