PRALJAK USTRAJAN PRED SUDOM

'Znam da nisam kriv, ne odričem se Herceg Bosne'

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 21.02.2011 23:40
  • Objavljeno 21.02.2011 u 17:21
Slobodan Praljak na Plesu prije puta u Haag

Slobodan Praljak na Plesu prije puta u Haag

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/PIXSELL

Bivši zapovjednik HVO-a Slobodan Praljak u ponedjeljak je u obraćanju sucima na kraju završnih riječi svoje obrane pred Haaškim sudom poručio da je njegova savjest čista i da zna da nije kriv za ratne zločine, kao i da je hrvatska politika bila usmjerena na pomaganje muslimanskoj strani i na opstanak BiH

'Nisam kriv i ne mislim pri tom na osjećaj krivnje', rekao je Praljak poručujući da je hladnom i racionalnom logikom mnogo puta sve preispitao. 'I znam da nisam kriv', dodao je.

'Moja je savjest čista', poručio je bivši zapovjednik glavnog stožera HVO-a na kraju polusatnog obraćanja u kojem je iznio sliku hrvatske politike koja se zalagala za opstanak BiH a njega kao osobe koja je činila mnogo za Bošnjake.

'Nikada u povijesti ratovanja nije jedan narod - Hrvati, pomagao drugom narodu - Bošnjacima-muslimanima i onda kad se drugi narod okrenuo protiv prvog', rekao je Praljak.

Nabrojao je da je Hrvatska tijekom rata organizirala obuku muslimanskih policajaca u Hrvatskoj, pilota Armije BiH, obuku i opremanje čitavih postrojbi Armije BiH, zbrinula je stotine tisuća bošnjačkih izbjeglica u Hrvatskoj, organizirala njihovo školovanje na bošnjačkom jeziku, naoružavanje Armije BiH, osigurala lijekove, liječenje deset tisuća boraca Armije BiH u hrvatskim bolnicama, dolazak više tisuća mudžahedina u sastav Armije BiH te dopustila uspostavu njezinih regularnih pozadinskih centara u Hrvatskoj. "'I sve to besplatno', poručio je.

Praljak je kazao i kako nikada nije jedan zapovjednik propuštao konvoje oružja drugoj strani - Armiji BiH koja ga je onda koristila za napade na snage koje su im to oružje propustile. On je podsjetio i da su Hrvati na referendumu podržali neovisnost BiH, Hrvatska je priznala BiH, imenovala veleposlanika, Hrvati su potpisivali sve međunarodne prijedloge o unutarnjem uređenju BiH i to prvi.

'To je bila politika Franje Tuđmana..., vlade, Sabora, to je bila politika HVO-a, a to su za tužiteljstvo elementi udruženog zločinačkog pothvata (UZP)', rekao je Praljak ocijenivši to uvredljivom logikom tužiteljstva.

'Ono što tužitelj naziva nacionalizmom za Hrvate je potreba za slobodom', kazao je poručivši potom da se ne odriče ni politike Franje Tuđmana ni smisla utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne.

Osvrćući se na paralele s nacizmom i holokaustom koje je u svojoj završnoj riječi tužiteljstvo koristilo u odnosu na optuženike i tzv. članove UZP-a, Praljak je sebi ironično dodijelio ulogu jednog od vodećih nacista Hermanna Goeringa koji je intervenirao i spasio živote nekih Židova.

Govoreći o sebi u trećem licu Praljak je nizao kako je ovaj 'Goering-Praljak' smještao 'Židove-muslimane' u svoju vikendicu i stan, vlastitim tijelom štitio zarobljene vojnike JNA, izvlačio zarobljene Srbe-civile iz logora u Dretelju, organizirao izvlačenje 15 tisuća 'Židova-muslimana' iz Stoca, pustio na svoju ruku zarobljene 'Židove-muslimane', spriječio osvetu nakon što su 'Židovi-muslimani" počinili zločin u Uzdolju, prevozio ranjenu 'Židovku-muslimanku', smjestio 'židovsku-muslimansku' obitelj u Split radi liječenja djeteta, organizirao gradnju ceste spasa za 'Židove-muslimane' kako bi mogli otići u 'Goeringovu Hrvatsku'.

Praljak je u svom obraćanju sugerirao da iza optužnice koja ga tereti za zločine počinjene u okviru udruženog zločinačkog pothvata stoji protuhrvatska atmosfera u uredu bivše glavne haške tužiteljice Carle del Ponte, navodeći kao primjer citat iz njezine knjige u kojoj je preneseno da je jedan kanadski član njezina tima govorio o Hrvatima kao o 'podmukloj kopiladi'.

'Mene zanima je li u takvom ozračju napisana optužnica protiv mene?', upitao je Praljak dodajući da bi on, da je dao takvu, kako je kazao 'fašističku izjavu', vjerojatno samo zbog toga dobio pet godina zatvora.

Praljak je poručio i kako je upitna pravednost suđenja pred Haaškim sudom zbog njegova neravnopravnog položaja u odnosu na druge ljude u svijetu.

'Zakoni ovog suda ne vrijede za Amerikance, a za ostale vrijede zakoni Stalnog kaznenog suda a ti su zakoni drugačiji od ovih po kojima se meni sudi', rekao je.

Nakon Praljka završne riječi počela je izvoditi obrana generala Milivoja Petkovića, Praljkova prethodnika na mjestu zapovjednika Glavnog stožera HVO-a.

Alaburić: nema dokaza da je Hrvatska bila okupator u BiH

Obrana generala Milivoja Petkovića u završnim je riječima na haaškom suđenju šestorici vojnih i civilnih čelnika bosanskih Hrvata optuženih za ratne zločine počinjene tijekom rata u BiH poručila u ponedjeljak da haaško tužiteljstvo nije dokazalo da je Hrvatska bila okupacijska sila u BiH

Osvrćući se na tezu tužitelja uvedenu na samom kraju suđenja da je Hrvatska bila okupator u BiH, Petkovićeva odvjetnica Vesna Alaburić poručila je da pravna praksa govori da se područja borbi ne mogu smatrati okupiranim područjima a da haaški tužitelji u ovom predmetu tvrde da istovremeno postoji i stanje oružanog sukoba i okupacije.

Ona je istaknula da Hrvati Bosne i Hercegovine ne mogu biti okupatori u vlastitoj zemlji a slijedom toga ni Herceg-Bosna ne može biti okupator u BiH.

Ne postoje dokumenti da je Hrvatska okupirala BiH, nijedan svjedok u sudnici nije tako nešto kazao, nema dokaza da je hrvatska vlast imala efektivnu kontrolu nad Herceg-Bosnom, rekla je Alaburić.

Bivši čelnici samoproglašene HR Herceg-Bosne - premijer Jadranko Prlić, ministar obrane Bruno Stojić, zapovjednici HVO-a generali Slobodan Praljak i Milivoj Petković, zapovjednik vojne policije HVO-a Valentin Ćorić te načelnik ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić - optuženi su za zločine počinjene u okviru udruženog zločinačkog pothvata, predvođenog bivšim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom, a cilj kojeg je etničko čišćenje područja Herceg-Bosne koje su htjeli pripojiti Hrvatskoj radi stvaranja 'velike Hrvatske'.

Tužitelji su u svojim završnim riječima zatražili da ih se proglasi krivima i kazni zatvorskim kaznama u rasponu od 25 do 40 godina zatvora.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi