ŽELJEZARA SPLIT

Zlomrex odlazi, traži se novi vlasnik

19.10.2009 u 18:07

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec izvijestio je danas predstavnike radnika splitske Željezare, koji su danas počeli štrajk glađu, da je dogovoren sporazumni raskid ugovora s poljskim Zlomrexom te da će biti raspisan novi natječaj za prodaju Željezare

Na sastanku u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Polančec je rekao radnicima, koji su danas došli u Zagreb s namjerom da štrajkaju glađu pred Ministarstvom, da je postignut sporazum sa Zlomrexom o uvjetima sporazumnog raskida kupoprodajnog ugovora između HFP-a i poljske tvrtke.

Radnici nastavljaju štrajk

Dvadeset radnika Željezare Split, koji su počeli štrajkglađu, odlučili su da će nastaviti štrajk a odluku o tome hoćeli ga prekinuti donijet će nakon dodatnih objašnjenja od Vlade. Po riječima Zvonka Šegvića, predsjednika Nezavisnog sindikataBrodosplita - podružnice Željezara, štrajkaši su nezadovoljniinformacijom koju su dobili večeras od potpredsjednika Vlade DamiraPolančeca nakon današnjeg njegovog sastanka s izaslanstvom radnika uZagrebu. Štrajkaši traže dodatno objašnjenje što znači da će radnicidobiti "adekvatne plaće", jer su tražili pune plaće za studeni iprosinac ove godine. Također, tražili su da se točno navede datum kadće se raskinuti ugovor s poljskim Zlomrexom.

Radnike smo izvijestili da je od Zlomrexa zatraženo da što prije definiraju odvjetnički tim koji će s predstavnicima HFP-a izraditi sporazumni raskid ugovora, čime će se otvoriti prostor za raspisivanje novog natječaja za splitsku željezaru, rekao je novinarima nakon sastanka glasnogovornik Ministarstva Tomislav Mazal

Sporazumnim raskidom ugovora sa Zlomrexom steći će se uvjeti za raspisivanje novog natječaja za prodaju željezare i pronalazak novog strateškog partnera koji bi osigurao proizvodnju i opstanak željezare, te spriječio njezin stečaj, dodao je.

Štrajkaši glađu također su obaviješteni da je HFP odbio ponudu Carlson fonda i pozvao Zlomrex da što prije o svom trošku raskine ugovor koji je sklopio s Carlsonom, te da taj ugovor nema nikakve učinke prema HFP-u i ničim ga ne obvezuje.

Još prije dva tjedna jasno smo rekli da se Carlsonova ponuda ne može prihvatiti i pri tome ostajemo i danas, istaknuo je Mazal demantiravši nagađanja u nekim medijima da bi željezara mogla ipak biti prodana britanskom fondu.

Dok traje postupak raspisivanja natječaja i pronalaska novog strateškog partnera HFP će osigurati isplatu plaća radnicima u adekvatnom iznosu, tj. minimalnih plaća, kazao je Mazal.

Član Štrajkaškog odbora Mladen Bekavac izjavio je novinarima da su prosvjednici relativno zadovoljni razgovorom s potpredsjednikom Vlade, jer trenutno nisu mogli dobiti više.

"Bit ćemo potpuno zadovoljni kada se sve ovo završi i pokrene proizvodnja u željezari, a naši radnici počnu živjeti od svojeg rada i primati normalne plaće", kazao je Bekavac

Četvero radnika koji su došli u Zagreb izjasnili su se za prekid štrajka glađu, no konačnu odluku o tome treba donijeti 20 radnika koji štrajkaju glađu u Splitu.