NOVI PROSVJED NA MARKOVU TRGU

Živi zid za obranu radnih mjesta

06.11.2012 u 14:30

Bionic
Reading

Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Hrvatska udruga sindikata za 22. studenog najavili su prosvjed na Markovu trgu simbolično ga nazivajući 'Živi zid za obranu radnih mjesta – posao i plaća, a ne burza!'. Prosvjedom za obranu tvrtki i radnih mjesta žele upozoriti Vladu da je 'dopustila i dopušta propadanje hrvatske industrije' te joj jasno i javno poručiti da je na tom putu 'ista kao i sve dosadašnje'

Sindikalna akcija, najavljena u očekivano vrijeme trajanja zasjedanja vlade Zorana Milanovića, ima za cilj upozoriti na položaj radnika u tvrtkama koje posluju s problemima. Na medijskoj konferenciji, kojom je najavljena prosvjedna aktivnost na Markovu trgu, istaknuto je da je 'u Hrvatskoj trenutačno najmanje 70 poduzeća s više od 70.000 radnika u kojima ljudi rade, a neredovito primaju plaću'.

'Političarima su puna usta priča o otvaranju radnih mjesta. Slažemo se da treba otvoriti nova radna mjesta, ali i sačuvati postojeća koja su danas upitna', poručio je Mladen Novosel, predsjednik SSSH.

Podsjetio je na sindikalne kampanje protiv rada bez isplate plaća te isplate plaća bez uplate doprinosa, konstatirajući da su 'zakoni izmijenjeni i na papiru je učinjeno mnogo, ali to još u praksi nije primijenjeno'. Naveo je i da su u mnogim tvrtkama koje su generirale nelikvidnost 'sve vlade kumovale stanju u kojima jesu, jer su postavljale stranački podobne, a ne sposobne menadžere'. Ukazuje da 'to isto radi i ova vlada stavljajući svoje ljude, a oni su brzo pokazali kako vode tvrtke i da su u stanju u nekoliko dana napraviti milijunske štete'.

'Više ne možemo tolerirati to da tvrtke odlaze u stečaj, kao što je neki dan otišao Gredelj, bez ispaljenog metka', poručio je Novosel.

I po mišljenju Ozrena Matijaševića, predsjednika HUS-a, 'i aktualna vlada nastavlja praksu dosadašnjih te dopušta propadanje hrvatske industrije dok banke iznose bezobrazno visoke profite zarađene na grbači hrvatskih građana i gospodarstva u zemlje iz kojih su došle'.

'Ministarski minimalac je budalaština'

Iako nemaju svoje predstavnike u Gredelju, SSSH i HUS su dali potporu svim radnicima koji su se našli u problemima i pred otkazom.

'Sindikalne akcije uvijek imaju smisla, jer je najskuplje izgubiti radno mjesto. Kad je Gredelj u pitanju, to je bilo ciljano otvaranje stečajnog postupka, računajući na šutljivost hrvatske javnosti i građana da bi se posao mogao povjeriti konkurentima, točnije Siemensu', ocijenio je Ozren Matijašević.

Za najavu isplaćivanja minimalca ministrima, Matijašević je rekao kako 'ne može vjerovati da Vlada i jedan ministar mogu takvu budalaštinu izreći kao odgovor na gospodarski pad koji je nezaustavljiv'. 'Neozbiljno. Jeftini populizam i demagogija', rekao je Matijašević.

'Od najavljenih investicija ništa se nije ostvarilo, a investitori od Hrvatske i iz Hrvatske samo bježe. Ne želimo biti jamac Vladinih neuspjeha, niti želimo biti žrtve državnog birokratskog aparata koji sve više uzima, a ne daje ništa', rekao je Matijašević.

Iznio je i brojke po kojima deficit u prvih 10 mjeseci ove godine iznosi 39 milijardi kuna, investicije su u prvih pola godine dosegnule samo četvrtinu prošlogodišnjih, a godišnji pad industrijske proizvodnje iznosi 7,7 posto. Inflacija je na pet posto, troškovi stanovanja i hrane rastu, a 'bahata vlast', kako ju je nazvao Matijašević, 'samo se poigrava strpljenjem građana računajući da im šutnja daje opravdanje za loše i pogrešne poteze'.

Posebnu je kritiku uputio ministru gospodarstva i vicepremijeru Radimiru Čačiću, rekavši kako je 'sindikatima najnedostupniji ministar'. 'Pokušaji za argumentiranom raspravom naišli su na nerazumijevanje i omalovažavanje svojstveno političarima nedoraslim trenutku', konstatirao je Matijašević pojašnjavajući razloge za održavanje prosvjeda.

U svojoj sindikalnoj akciji, koja će na Markovu trgu početi točno u podne 22. studenog, očekuju i potporu drugih sindikata. Do tada su otvoreni za socijalni dijalog te su uputili dopis ministru Čačiću, no boje se da će se nastaviti praksa 'prebacivanja odgovornosti s ministarstva na ministarstvo'.