tvrde da imaju dokaze

Živi zid ispred Hrvatskih šuma o navodnoj ilegalnoj sječi drva i korupciji u toj tvrtki

05.11.2018 u 15:37

Bionic
Reading

Živi zid održao je u ponedjeljak prosvjed ispred Hrvatskih šuma poručivši da će uz pomoć zviždača inženjera, dokumenata i činjenica razotkriti korupciju i pogodovanje određenim skupinama kod sječe i izvoza drva

Na skupu je pred dvjestotinjak članova Živog zida govorio drvni prerađivač i vlasnik pilane Josip Muhvić, koji već godinama upozorava na ilegalnu sječu šuma u Šumariji Gerovo, čime se pljačka od oko deset tisuća kubika godišnje.

Ustvrdio je kako mu je zbog prozivanja Hrvatskih šuma za pljačku u Šumariji Gerovo oduzeto 90 posto sirovina.

Prosvjednicima su se obratili i drugi privatni poduzetnici koji se bave drvo-prerađivačkim poslovanjem, istaknuvši kako posjeduju informacije i dokumente koji mogu raskrinkati korupciju i pogodovanja u Hrvatskim šumama.

Čelnik Živog zida Ivan Sinčić ustvrdio je kako se danas sječe pedeset posto više drva nego ikada ranije, a izvješća o tome nisu točna ni vjerodostojna, već se napuhuju kako bi se moglo što više sječi.

'Katastrofu svjedoče njihovi vlastiti dokumenti, gdje navode da se posjeklo milijun kubičnih metara više nego što se smjelo. Sami sebi to objašnjavaju, a do danas se ništa nije promijenilo', rekao je Sinčić.

  • +11
Ispred ureda Hrvatskih šuma održan prosvjed Živog zida Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Na pitanje hoće li Živi zid podignuti optužnice protiv odgovornih Sinčić je poručio kako posjeduju dokumente i dokaze te će pravovremeno obavijestiti javnost. 'Sve više informacija nam dolazi, javljaju se ljudi, bit će tu elemenata za kaznene prijave protiv pojedinaca i cijele Uprave', kaže Sinčić.

'Ići ćemo do kraja u raščišćavanje korupcije, pustošenja i lošeg upravljanja. Nećemo prestati dok se Hrvatskim šumama ne bude upravljalo održivo i odgovorno, a šume budu koristile za razvoj hrvatskog stanovništva i gospodarstva, da ne budemo kolonija za jeftinu drvnu masu za Mađarsku i Italiju', poručio je Sinčić.

Na upit o pripremama za izbore za Europski parlament odgovorio je kako je rano o tome govoriti, ali zanimljiv je trend na europskom kontinentu, gdje euroskeptici ili protivnici EU-a dobivaju sve više podrške.