ilegalna sječa?

Hrvatske šume o prosvjedu Živog zida: To je performans i pokušaj skupljanja političkih bodova

02.11.2018 u 12:44

Bionic
Reading

Hrvatske šume (HŠ) u petak su ustvrdile kako nema razloga za najavljeni prosvjed Živoga zida, koji time želi upozoriti na probleme u drvno-prerađivačkoj industriji, te su prosvjed nazvale 'performansom' i 'pokušajem skupljana jeftinih političkih bodova'

Stranka Živi zid na svom Facebook profilu objavila je u utorak poziv na prosvjed koji će se ispred sjedišta HŠ-a u Zagrebu održati u ponedjeljak, 5. studenog. Živi zid je na probleme koji su povod prosvjedu upozorio prije mjesec dana na konferenciji za novinare, kada su govorili o nedostatku sirovine za proizvodnju drva, te o problemu krađe i ilegalne sječe drva u Hrvatskim šumama.

Iz HŠ-a su odgovorili na te optužbe i prosvjed nazvali 'performansom u kojem ne žele sudjelovati'.

'HŠ nemaju ni ingerencije ni ovlasti upravljati, a time ni utjecati na ilegalne sječe i krađe u privatnim šumama, te ne vidimo razlog prosvjeda Živog zida ispred prostorija Trgovačkog društva HŠ d.o.o., osim samopromocije članova Živog zida', stoji u priopćenju HŠ-a.

Ističu kako je nevjerojatno da saborski zastupnik ne zna razliku između državnog i privatnog posjeda, pa istup Živog zida može biti jedino način za 'skupljanje jeftinih političkih bodova'.

Odgovorili su i na optužbe Živog zida da zbog lošeg gospodarenja drvnim prerađevinama propada hrvatska drvno-prerađivačka industrija.

Početkom godine HŠ je s Udruženjem drvno - prerađivačke industrije pri Hrvatskoj gospodarskoj komori potpisao pismo razumijevanja za ugovaranje okvirnih godišnjih ugovora za kupoprodaju trupaca i prostornog drva, navodi se u priopćenju.

Njime se, ističu iz HŠ-a, određuje jasna i transparentna raspodjela sirovine po svakom proizvođaču po dogovorenim kriterijima, s obzirom da su kapaciteti prerađivača puno veći od količine raspoloživih sirovina. Dodaju kako sva sirovina završi kod domaćih proizvođača, pri čemu se nastoji osigurati opstojnost šuma.

'Kako drvo ne bi postalo važnije od šume, u hrvatskom šumarstvu već se više od dva stoljeća primjenjuje načelo održivosti, stoga je u šumama kojima gospodare HŠ drvna zaliha koja prirasta uvijek veća od one koja se siječe. Zato je Hrvatska danas jedna od najšumovitijih država u EU-a, a šume i šumske površine prekrivaju 47 posto kopnenog teritorija Hrvatske', stoji u priopćenju.