loše upravljanje

Hrvatske šume odgovorile Živom zidu: Ne izvozimo drvnu građu

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 02.10.2018 17:15
  • Objavljeno 02.10.2018 u 17:15
Hrvatske šume odgovorile Živom zidu: Ne izvozimo drvnu građu

Hrvatske šume odgovorile Živom zidu: Ne izvozimo drvnu građu

Izvor: tportal.hr / Autor: Karmen Mrkić/tportal.hr

Odnosi s javnošću Hrvatskih šuma priopćile su, reagirajući na tvrdnje Živog zida, da je isporuka trupaca drvoprerađivaču Josipu Muhviću bila transparentna, a odbacuju i tvrdnje da izvoze drvnu sirovinu

Hrvatske šume i Udruženje drvno-prerađivačke industrije pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, čiji je Josip Muhvić član, početkom 2018. su potpisali Pismo razumijevanja za ugovaranje okvirnih godišnjih ugovora za kupoprodaju trupaca, kojim se određuje transparentna raspodjela trupaca svakom proizvođaču po dogovorenim kriterijima, priopćile su Hrvatske šume.

Navode pritom da su količine raspoložive sirovine u Hrvatskim šumama mnogostruko manje od pilanskih kapaciteta drvoprerađivača u Hrvatskoj, pa je Pismo razumijevanja potpisano kako bi se sačuvala prirodna struktura šuma i u uvjetima klimatskih promjena, a da se pritom zadovolje i potrebe drvne industrije.

Hrvatske šume napominju također da ne izvoze drvnu sirovinu i da sva raspoloživa sirovina završava kod domaćih drvoprerađivača.

„Sve zaprimljene primjedbe i nezadovoljstvo odobrenim količinama raspravilo je Povjerenstvo za tumačenje Pisma razumijevanja formirano od strane Hrvatskih šuma i Udruženja drvno-prerađivačke industrije te su svim kupcima dostavljeni odgovori”, ističu iz Hrvatskih šuma.

Napominju da je revizija isporuke kupcu Josipu Muhviću u tijeku i slijedeći tjedan će imati konačno izvješće.

Hrvatske šume zaključuju da je „sve transparentno i kao takvo objavljeno na web stranicama Hrvatskih šuma na kojem se može vidjeti Javni poziv za prodaju prostornog drva za 2018. godinu.

Ta javna tvrtka objaila je priopćenje nakon što je stranka Živi zid u utorak prozvala vodstvo Hrvatskih šuma tvrdeći da se zbog lošeg upravljanja sve više drvoprerađivača suočava s nedostatkom sirovine za proizvodnju, dok istodobno šleperi i dalje izvoze stotine kubika drva u Italiju. Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić je novinarima iznio slučaj vlasnika pilane Muhvić za kojeg je rekao da je „žrtva mafije i lošeg upravljanja” i da se javio Živom zidu jer godinama ne može dobiti odgovore od ministarstava, agencija ili Državnog odvjetništva.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!