SPLITSKI ŽUPAN I GRADONAČELNIK U RATU

'Ževrnja ima svojih problema, bolje mu je da šuti!'

13.10.2014 u 15:20

Bionic
Reading

Gradonačelnik Splita Ivo Baldasar i splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja otvoreno su zaratili oko najavljenih izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi kojima bi se velik dio ovlasti sa županija prebacio na gradove veće od 100 tisuća stanovnika, dakle Split, Rijeku i Osijek. Nakon što je Ževrnja u ponedjeljak ujutro doslovno odbio Vladin zahtjev da barem dostavi podatke o zdravstvenim ustanovama pod njegovom kapom i optužio vlast da 'želi uništiti zdravstvo', munjevito je reagirao Baldasar

Prije službenog putovanja u Kinu na brzinu je sazvao novinare i žestoko odgovorio Ževrnji, što se i očekivalo jer je inicijativa o promjeni nadležnosti županija i velikih gradova pokrenuta upravo iz Splita prije nekoliko mjeseci. Kako tportal doznaje, Vlada će vrlo brzo - već ovog ili idućeg tjedna - na prvo čitanje u Saboru uputiti izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi. Predložit će da Split, Rijeka i Osijek dobiju vrlo široke ingerencije, gotovo jednake onima koje već dva desetljeća ima Zagreb.

Nakon Baldasarove inicijative, koju su službeno podržali gradonačelnici Rijeke Vojko Obersnel i Osijeka Ivica Vrkić, u Vladi su svim ministarstvima dali zadatak da što prije provjere koje ovlasti bi se mogle prenijeti na nižu razinu. Podloga za to postoji u Ustavu, u kojemu je predviđena mogućnost da veliki gradovi na sebe preuzmu dio djelokruga rada županija - mada je sama definicija 'velikog grada' dosta nejasna. Podršku ovim promjenama dale su udruge gradova i općina dok im se očekivano protivi Zajednica županija.

'Župan Ževrnja ne treba se brinuti oko Splita kad već ima toliko problema u Županiji - da spomenem samo smeće, odnosno problem Centra za gospodarenje otpadom. Zašto Split ne bi imao ovlasti nad srednjim školama na svom području, kao što već ima nad osnovnim školama? To je potpuno prirodno, jednako kao što bi trebao imati ingerencije nad dijelom zdravstva, prometnicama, koncesijama ili prostornim planiranjem. Ovo posljednje je ključno jer potpuno je neprihvatljivo da grad poput Splita nema nadzor nad uređivanjem vlastitog teritorija. Ili nad Park-šumom Marjan, simbolom grada', kaže Baldasar.

'Sva tri velika grada su snažniji i financijski utjecajniji od županija u kojima se nalaze i prirodno je da dobiju ono za što su osposobljeni. Žervnja vodi najveću županiju u državi, ima otoke, Zagoru... Pa zašto mu je problem Split? Očito su se prepali zbog kadroviranja u ustanovama, ali ako dođe do promjene nadležnosti, Split će samo preuzeti ustanove i zaposlenike koji će nastaviti raditi. Osim toga, prozivaju me za zapošljavanja, a ja ću im matematički dokazati da nemaju argumenata', nastavio je splitski gradonačelnik.

Od početka ovog mandata zaposlili su 42 osobe, iako imaju proračun koji iznosi tek trećinu splitskog, a mi smo u gradskoj upravi zaposlili 39 ljudi - od čega 19 na određeno vrijeme, za potrebe legalizacije. Govore o nečemu o čemu bi im bilo bolje šutjeti', oštar je Baldasar.

Priznao je da oko Doma zdravlja postoje brojne nedoumice, kao i da ima financijskih poteškoća, ali tvrdi i da zdravstvena skrb nije adekvatna i da to treba rješavati. Baldasar je ponovio da Split više ne namjerava primiti otpad iz Makarske i susjednih općina na svoje odlagalište Karepovac. Dozvola za Makarsku ionako je istekla prije mjesec dana, a okolne općine imaju je do 15. listopada.

'Ugovor potpisan 2009. bio je pod okolnostima koje su se radikalno promijenile. Trebalo je do 2011. dovršiti Centar za gospodarenje otpada u Lećevici, ali ništa od toga i tko zna kada će biti gotov. U međuvremenu su gradovi Imotski i Vrgorac odbili uopće pregovarati o preuzimanju brige o otpadu, a nakon pregovora i unatoč financijski pozitivnim učincima u Sinju su odbili makarsko smeće. Ne znam zašto bi Split bio penaliziran i pod pritiskom, jer prihvatili smo zbrinuti otpad kad je bilo najpotrebnije, u turističkoj sezoni. Više nećemo', rekao je Baldasar.