bez milosti

Žestoke borbe na sjeveru Gaze

23.12.2023 u 15:08

Bionic
Reading

Izraelske snage borile su se u subotu protiv militanata Hamasa u sjevernom dijelu Pojasa Gaze s ciljem stjecanja pune kontrole nad sjeverom kako bi se mogli usredotočiti na jug, dan nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a pozvalo na dodatnu pomoć palestinskoj enklavi, ali nije zahtijevalo prekid vatre

Gusti dim nadvio se nad sjevernim gradom Džabalijom u kojem je također najveći izbjeglički kamp u Gazi.

Stanovnici kažu da grad proživljava konstantno zračno bombardiranje i granatiranje iz izraelskih tenkova za koje su rekli da su napredovali dalje u gradsko područje.

Hamasovo oružano krilo, Brigade Al Kasam, potvrdilo je da je uključeno u borbu s izraelskim snagama u tom području i tvrdi da su uništili pet izraelskih tenkova.

Reuters nije mogao neovisno verificirati taj navod.

Potvrđeno je da je gotovo 20.000 stanovnika Gaze ubijeno tijekom 11-tjednog sukoba, prema palestinskom ministarstvu zdravstva, a vjeruje se da su još tisuće zarobljene ispod ruševina.

Gotovo svi od 2,3 milijuna stanovnika Gaze raseljeni su.

Izrael kaže da je izgubio 14 vojnika od pokretanja napada na Pojas Gaze 20. listopada, kao odgovor na Hamasov napad 7. listopada na jug Izraela u kojemu je ubijeno 1200, dok je oteto 240 ljudi.

Izraelska vojska (IDF) priopćila je u subotu da je ispalila hice u području Ise u gradu Gazi kako bi namamila desetke militanata iz zgrade koja je služila kao sjedište Hamasa na sjeveru enklave.

"Tijekom zajedničke operativne aktivnosti, kopnene i obavještajne snage IDF-a uputile su borbeni zrakoplov IAF-a da napadne zgradu, eliminirajući teroriste", rečeno je.

Vojska je također objavila video za koji kaže da prikazuje Hamasove tunele u području Ise.

Reuters nije mogao neovisno potvrditi lokaciju i datum.

Izrael optužuje tu militantnu skupinu da postavlja tunele i drugu vojnu infrastrukturu među civile kako bi ih koristila kao živi štit, što Hamas poriče.

Glavni glasnogovornik izraelske vojske rekao je u petak da su izraelske snage postigle gotovo potpunu operativnu kontrolu nad sjeverom Gaze i da se pripremaju proširiti kopnenu ofenzivu na druga područja u Pojasu Gaze, s fokusom na jug.

Službena palestinska novinska agencija WAFA objavila je da je najmanje 18 Palestinaca ubijeno, a deseci drugih ranjeni u zračnom napadu na kuću u Nuseiratu, u središtu Gaze, kasno u petak.

  • +3
Pojas Gaze Izvor: Profimedia / Autor: Middle East Images/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Zdravstveni dužnosnici i Hamasovi mediji odvojeno su rekli da su u izraelskom zračnom napadu na kuću u izbjegličkom kampu Nuseirat ubijene tri osobe, uključujući novinara Hamasovog TV kanala Aqsa i dvoje rođaka.

Time je broj novinara poginulih u ratu porastao na najmanje 69, prema Odboru za zaštitu novinara.

Izraelska vojska izrazila je žaljenje zbog pogibije civila i krivi Hamas za djelovanje u gusto naseljenim područjima, tvrdeći da Izrael nikada neće biti siguran dok ne dođe do eliminacije Hamasa

Sirene koje upozoravaju na moguće raketne napade iz Gaze odjeknule su diljem južnog Izraela u subotu prvi put u otprilike dva dana.

Izrael već dugo poziva stanovnike da napuste sjeverna područja Gaze, ali izraelske snage također bombardiraju ciljeve u središnjim i južnim dijelovima male obalne enklave.