izjašnjavanje o amandmanima

Žestoka rasprava o Zakonu o civilnim žrtvama: 'Gospodine Đakiću, vi ste moralna vertikala, a imate više nekretnina nego pošteni branitelj hlača'

14.07.2021 u 13:33

Bionic
Reading

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić rekao je u srijedu da je zakon o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata rađen za SDSS-ovce Milorada Pupovca i Draganu Jeckov, ponovivši da se protivi izjednačavanju žrtve i agresora.

Nezadovoljan odbijanjem svih amandmana koje je na zakon podnio Domovinski pokret, a kojima se traži da se iz prava koja proizlaze iz zakona izuzmu oni koji su sudjelovali u agresiji na Hrvatsku, Mlinarić je poručio vladajućima da ih može biti sram.

"Ovo je prevara svih prevara, jasno za koga se donosi ovaj zakon, a to je za SDSS", kazao je i zatražio povlačenje zakona.

Istaknuo je kako se u njegovoj stranci ne protive da hrvatske civilne žrtve budu obeštećene kroz zakon, ali i istaknuo da je zakon rađen za Milorada Pupovca i Draganu Jeckov. "Žrtva na teritoriju Krajine ne smije biti obeštećena jer nije civilna žrtva rata”, ustvrdio je Mlinarić i naglasio da ne postoji registar agresora i pomagača.

Na Vladi da podigne tužbu protiv Srbije za ratnu odštetu

Pozvao je Vladu da podigne tužbu protiv Srbije za ratnu odštetu i time obešteti žrtve. "A ne da su branitelji prepušteni sami sebi, da moraju dizati privatne tužbe koje gube i da onda moraju plaćati naknadu Srbiji", kazao je.

Mlinarić se obrušio i na HDZ-ovca Josipa Đakića koji ga je optužio da obmanjuje javnost. "Gospodine Đakiću, vi ste moralna vertikala, a imate više nekretnina nego pošteni branitelj hlača, kako nije vam neugodno", naveo je. 

Đakić je prozivke Mlinarića ocijenio nekorektnim. "Jednako tako bih mogao ja, kao što on sumnja u nas za veleizdaju hrvatskih interesa, reći da ja sumnjam da je on u logoru prokazivao svoje kolege", rekao je HDZ-ov zastupnik.

"Koliko sam bio prokazivač u logoru govori podignuta optužnica u Srbiji i to što dan danas ne smijem prijeći granicu Srbije", uzvratio je Mlinarić.

Manipulacije i političke obmane ne zaslužuju pažnju

Đakić je napomenuo da su donošenje zakona potencirale udruge civilnih stradalnika te da se u zakonu eksplicitno navodi tko ne može biti korisnik prava iz zakona. "Sve drugo su manipulacije i političke obmane koje ne zaslužuju pažnju", rekao je. 

Mlinarić je zaključio da će Domovinski pokret bez imalo srama glasati protiv zakona jer zna da nije napravljen za žrtve rata iz Hrvatske . 

"Onaj tko je napisao zakon i poslao u Sabor i tko ga izglasa ostat će zapisan u hrvatskoj povijesti kao ili izdajnik ili pobjednik, vrijeme će pokazati je li ovo izdaja nacionalnih interesa ili hvalevrijedan prijedlog", kazao je. 

Državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Darko Nekić odbio je i amandmane koje su na zakon o civilnim stradalnicima podnijeli ostali oporbeni klubovi - Klub zeleno-lijevog bloka, Klub Mosta te zastupnici SDP-a i Hrvatskih suverenista.

Nikola Grmoja (Most) kazao je kako nitko nije protiv toga da se obeštete civilne žrtve rata, ali da iz zakona treba izuzeti one koji su sudjelovali u agresiji na Hrvatsku. "Nitko tko je bio na strani agresora ne može imati prava od Hrvatske", dodao je Ante Kujundžić (Most).

Vladin predstavnik odbio je također sve amandmane oporbe podnijete na izmjene Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji.