stari perkovci

Ženi pozlilo nakon cijepljenja, a potom preminula u ambulanti. Ravnatelj županijskog zavoda Cvitković: Istraga je u tijeku

26.02.2021 u 15:19

Bionic
Reading

Ženi (88) pozlilo je u petak ujutro u ambulanti u Starim Perkovcima, nakon što je primila cjepivo. Slučaj je pod istragom i sve je prijavljeno Agenciji za lijekove i Ministarstvu zdravstva

Nakon što je primila cjepivo AstraZeneca, ženi (88) pozlilo je u ambulanti u Starim Perkovcima, u Brodsko-posavskoj županiji. Nedugo nakon toga je preminula, potvrdio je za Dnevnik.hr ravnatelj brodsko-posavskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Ante Cvitković. Iako je medicinsko osoblje uložilo sve napore da ju spasi, to nije uspjelo.

''Sve su službe i svi koji trebaju biti obaviješteni o tome. Istraga je u tijeku'', kaže dr. Cvitković.

Iz HALMED-a su za Media servis potvrdili da smrt nije povezana s cijepljenjem.

Cjepivo AstraZenece jedno je od tri koja se trenutno koristi u Hrvatskoj, uz ono tvrtki Pfizer/BioNTech i Moderne. Kako je prethodno izvijesto Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Hrvatska je, u sklopu pregovora koje je s farmaceutskim tvrtkama vodila Europska unija, naručila 5,6 milijuna doza cjepiva od raznih proizvođača za prvu fazu cijepljenja te dodatnih 300.000 doza za kraj 2021. godine, kako bi se osigurao kontinuitet opskrbe cjepivom za slučaj da bude potrebno sezonsko cijepljenje svake godine.

Pregovori Europske unije su se početno odnosili na šest proizvođača: AstraZeneca/Oxford, Johnson&Johnson, Sanofi/GSK, BioNTech/Pfizer, Curevac i Moderna. Prvi ponuđeni sporazum bio je s tvrtkom AstraZeneca AB od koje je Hrvatska zatražila 3.600.000 doza, a raspodjelom ukupne ponuđene količine cjepiva na razini Europske unije Hrvatskoj je dodijeljeno 2.705.000 doza cjepiva. Prvo je u Hrvatsku stiglo cjepivo Pfizer/BioNTecha, zatim Moderne, a AstraZenecino je treće koje je u primjeni u našoj zemlji.