SPOLNA DISKRIMINACIJA

Žene su obrazovanije, a češće nezaposlene

05.11.2010 u 14:46

Bionic
Reading

Unatoč postojanju zakona koji im jamči ravnopravnost, žene su u Hrvatskoj i danas diskriminirane, a udio žena u parlamentu stagnira na dvadesetak posto, rečeno je u petak u Zagrebu na međunarodnoj konferenciji o ženama u politici

Međunarodna konferencija Žene u politici: Strategije za postizanje rodne jednakosti u organizaciji CESI-ja, Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, a uz potporu francuskoga veleposlanstva održana je s ciljem poticanja sudjelovanja žena u odlučivanju u politici.

'Žene su i danas diskriminirane, osobito na tržištu rada, jer su uspješnije u školovanju, a češće nezaposlene', rekla je Zrinka Vrabec Mojzeš, savjetnica predsjednika RH za društvene djelatnosti. 'Za isti su posao manje plaćene, a ne smije se zaboraviti ni nevidljiva granica napredovanja', rekla je.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač-Koritnik drži kako nije dobro da isključivo žene govore o toj temi. Ona kaže kako 'nema razumijevanja' za sva opravdanja zašto žena nema u predstavničkim tijelima, jer zakon postoji, a za 'neprovođenje zakona odgovornost leži na političkim strankama'.

Francuski veleposlanik Jerome Pasquier i predsjednica delegacije za ženska prava u francuskome Senatu Michele Andre sudionicama skupa govorili su o zastupljenosti žena u francuskome parlamentu. Žene su u Francuskoj pravo glasa dobile tek 1944. i njihova zastupljenost u parlamentu danas je usporediva s Hrvatskom. U Saboru je 22 posto žena, u donjem domu francuskoga parlamenta 18 posto, a u Senatu 23 posto.

Iako smo svjedoci umjerenog trenda povećanja participacije žena u političkom i javnom životu, na mjestima odlučivanja, ipak u stvarnosti stagniramo, drži Gordana Sobol, zastupnica u Hrvatskome saboru i predsjednica saborskoga odbora za ravnopravnost spolova. S manje od pet posto participacije u devedesetima, žene u Saboru danas su na 22 posto i zato se čini da napreduju. No izbori 2007. 'bili su poraz' jer su žene dobile samo 18 posto zastupničkih mjesta, 'a na današnjih 22 posto stigle su kao zamjena, kad su muškarci otišli na druga mjesta i izvršnu vlast', rekla je.

Na izvršnoj je vlasti još gore, a na lokalnim je razinama stanje najlošije rekla je Sobol. Zakon postoji, ali ne primjenjuje se, rekla je i dodala kako 'mi kao da osjećamo da zakone nije nužno primijeniti osim ako nas netko ne prisili'.

'Bila bih zadovoljna da na sljedećim izborima postignemo granicu od 30 posto', rekla je Sobol.

I Ina Volmut, iz Vladina ureda za ravnopravnost spolova slaže se kako zakon sve kaže.

Sudionice su naglasile kako je potrebno da žene budu solidarne prema drugim ženama, bez obzira na stranačku pripadnost, a u raspravi su se složile kako su velik problem i mediji, osobito novinarke koji nisu rodno osviještene.