ZAKON JE JASAN

Žena u Koprivnici odbila cijepiti dijete, sud je proglasio krivom i kaznio s 300 kuna

01.10.2019 u 12:05

Bionic
Reading

Sud u Koprivnici proglasio je krivom majku (35) iz okolice Koprivnice zato što nije cijepila svoju trogodišnju kćer protiv zaraznih bolesti, a što je zakonom bila dužna učiniti

Kako javlja Podravski.hr, majka je prijavljena nakon inspekcijskog nadzora obavljenog u pedijatrijskoj ordinaciji županijskog Doma zdravlja prošle godine. Kako navodi presuda koprivničkog Općinskog suda, uvidom u karton utvrđeno je da dijete nije podvrgnuto cijepljenju protiv difterije, tetanusa, hripavca, dječje paralize, ospica, zaušnjaka, rubeole, tuberkuloze, hepatitisa B i bolesti izazvanih bakterijom Haemophilius influenze tipa B, među kojima je svakako najopasniji meningitis.

'Ne smatram se krivom za prekršaj za koji me se tereti zato što su navodi tužbe neosnovani', napisala je okrivljena 35-godišnjakinja i u obrani citirala odredbe hrvatskog Ustava, međunarodne Konvencije o zaštiti ljudskih prava, Kodeksa medicinske etike i deontologije te Prekršajnog zakona sve kako bi opovrgnula prijavljeni prekršaj i iskazala da djelo koje joj se stavlja na teret nije prekršaj.

Inspekcijskim nadzorom utvrđeno je kako dijete nije cijepljeno ni za jednu bolest iako je djetetov pedijatar pozivao da to učini.

Njezina obrana na sudu odbijena je zato što je utvrđeno kako je sudjelovala u savjetovanju Zavoda za javno zdravstvo na temu cijepljenja djece te da tako nije točno to da nije bila informirana o cijepljenju. Unatoč tome što dijete nije cijepljeno, sud je kaznu okrivljenoj majci maksimalno ublažio.

Kažnjena je s 300 kuna, a ako u roku od dva mjeseca plati 200 kuna (s troškovima suda), kaznu će joj sud uvažiti plaćenom u cijelosti, donosi Podravski.hr.