PROTUEPIDEMIJSKE MJERE

HZJZ: Od početka godine 33 oboljela od ospica, evo gdje ih je najviše

25.09.2019 u 13:57

Bionic
Reading

Hrvatski zavod za javno zdravstvo zaprimio je do jučer dojave o ukupno 33 osobe oboljele od ospica u Hrvatskoj od početka 2019. godine, od čega je 14 oboljelih u Splitsko-dalmatinskoj županiji, 11 u Gradu Zagrebu, pet u Brodsko-posavskoj županiji, dvoje u Zadarskoj županiji te jedna oboljela osoba u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Trenutno se novi slučajevi javljaju isključivo u Gradu Zagrebu, dok su u ostalim krajevima zemlje oboljeli utvrđeni uglavnom u prvoj polovici godine

Od ukupno 33 oboljelih od ospica, devet je slučaja importirano, što znači da su se zarazili izvan Hrvatske. U kontaktu s oboljelima u Hrvatskoj zarazilo se 14 osoba, dok se za 10 oboljelih ne može utvrditi jesu li zaraženi izvan ili u zemlji.

Necijepljeno je 12 oboljelih, pet ih je nepotpuno cijepljeno (samo jednom dozom cjepiva), dvije oboljele osobe primile su dvije doze cjepiva, a u 14 osoba cjepni je status nepoznat.

Najveći broj oboljelih u odrasloj je životnoj dobi, izvijestio je HZJZ u srijedu.

U Gradu Zagrebu tijekom 2019. godine oboljelo je 11 osoba. Od ukupnog broja, dvije osobe, oboljele u veljači i svibnju, zarazu su stekle van zemlje i nisu je proširile na druge osobe.

Krajem kolovoza i u rujnu oboljelo je još devet osoba u Zagrebu te se prikupljaju epidemiološki podaci i poduzimaju se protuepidemijske mjere.

Cjepni obuhvati u Gradu Zagrebu zadovoljavajući su: 2018. godine cijepljeno je 95,8 posto djece u primovakcinaciji i 94,8 posto djece u revakcinaciji. Na razini Hrvatske, postoci su nešto niži: 93,2 posto u primovakcinaciji, a 94,7 u revakcinaciji.

VAŽNOST CIJEPLJENJA

Svaku sumnju treba odmah prijaviti

HZJZ podsjeća na važnost cijepljenja prema kalendaru cijepljenja bez odgode kao i nadoknadu propuštenih cijepljenja. Svaku sumnju na ospice potrebno je odmah prijaviti nadležnoj epidemiološkoj službi radi poduzimanja protuepidemijskih mjera i  sprečavanja daljnjeg širenja.

Ospice su, podsjeća HZJZ, jedna od najzaraznijih infektivnih bolesti. Prenosi se kapljičnim putem, u izravnom kontaktu s respiratornim izlučevinama zaražene osobe, a rjeđe neizravno svježe kontaminiranim predmetima. Čovjek je jedini prirodni domaćin i rezervoar virusa ospica.

Virus je relativno osjetljiv u vanjskom okolišu te u zraku, na predmetima i površinama preživljava najviše do 2 sata.

Inkubacija najčešće traje 10 do 12 dana, ali može varirati od 7 do 21 dan. Prosječno prođe 14 dana od izloženosti virusu do pojave osipa.

Zaražena osoba postaje zarazna za okolinu četiri dana prije pojave osipa i ostaje zarazna četiri dana nakon pojave osipa. Osipu prethode respiratorni simptomi (hunjavica, crvenilo očiju, kašalj i slično) i povišena tjelesna temperatura.

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti (ECDC), od 1. kolovoza 2018. do 31. srpnja 2019. u zemljama EU/EEA od ospica je oboljelo 13 113 osoba, a najviše oboljelih bilo je u Francuskoj (2560), Italiji (1845), Poljskoj (1580) i Rumunjskoj (1453).