CRNA RUPA NA OBALI

Zemljišne knjige Makarske rješavaju se u - Metkoviću!

22.12.2010 u 08:20

Bionic
Reading

Prema podacima Ministarstva pravosuđa o digitalnim zemljišnim knjigama, a zadnji dostupni podaci na njihovim web stranicama su oni za ožujak ove godine, u Makarskoj je, nakon Zagreba, najviše nesređenih zemljišnih knjiga u Hrvatskoj

U toj općini, koja je po broju stanovnika znatno manja od Zagreba, u zaostacima je čak 6.954 predmeta, a u radu 7.271 predmet, što ukupno čini 14.225 neriješenih predmeta. Dosta općina u Hrvatskoj već ima sređene zemljišne knjige, a rijetke su

općine koje imaju preko 1.000 neriješenih predmeta. Isto tako, u Makarskoj je u digitalni oblik prevedeno tek 20,06 posto zemljišnoknjižnih uložaka, dok je u Hrvatskoj većina općina taj posao završila ili privela kraju.

Zbog različitog broja sumnjivih poslova sa zemljištima u Makarskoj, o kojima mediji u posljednje vrijeme često izvješćuju, tražili smo informaciju od Ministarstva pravosuđa o neriješenim zemljišnoknjižnim predmetima. Načelnik Sektora za zemljišne knjige Ministarstva pravosuđa RH Zoran Avramović potvrdio nam je da je točno da Zemljišno-knjižni odjel Općinskog suda u Makarskoj ima značajan broj ne riješenih z. k. predmeta, pa je u zbog toga tom sudu odobren prekovremeni rad pod uvjetom da djelatnici u redovnom radnom vremenu ostvare propisanu normu.

Rekao je da je to odluka ministra pravosuđa trebala biti provedena od 25. rujna prošle do 1. listopada ove godine. Kako ta odluka nije provedena jer zaposlenici Zemljišnoknjižnog odjela Općinskog suda u Makarskoj nisu u radno vrijeme ostvarivali normu, pa tako nisu mogli ni prekovremeno raditi, Ministarstvo pravosuđa je 1. listopada osiguralo digitalno povezivanje baze podataka Općinskog suda u Makarskoj sa z. k. odjelom Općinskog suda u Metkoviću, čime je ostvarena mogućnost da taj sud u svom sjedištu rješava predmete z. k. suda iz Makarske, potvrdio nam je Avramović.

S predloženim rješenjem suglasio se i predsjednik Općinskog suda u Metkoviću Radoslav Roso i djelatnici tog suda, pa je donesena odluka o prekovremenom radu djelatnika z. k. odjela općinskog suda u Metkoviću na rješavanju predmeta iz nadležnosti z. k. odjela općinskog suda u Makarskoj s privremenim ovlastima tih djelatnika (radi osiguranja mjesne nadležnosti). Kako je rekao načelnik Sektora Zemljišnih knjiga Ministarstva pravosuđa RH, ministar je odluku o tome donio 1. listopada ove godine.