SASTANAK NA CAPRIJU

Zemlje G7 osnažit će ukrajinsku protuzračnu obranu

19.04.2024 u 16:15

Bionic
Reading

Zemlje članice skupine G7 odlučne su osnažiti ukrajinsku protuzračnu obranu, rekli su u petak njihovi ministri vanjskih poslova koji su se okupili na sastanku na Capriju

Sedam velesila - Italija, Kanada, Francuska, Njemačka, Japan, Britanija, SAD te EU - žestoko kritiziraju rusku invaziju na Ukrajinu koja traje već više od dvije godine.

Kijev ih međutim upozorava da moraju promijeniti strategiju ako žele da Ukrajina izdrži sve destruktivnije ruske zračne napade. Rusija niječe da cilja civile, ali ukrajinski energetski sustav smatra legitimnom metom. U tim napadima poginule su stotine civila.

G7 će "osnažiti ukrajinsku protuzračnu obranu kako bi se spasilo živote i zaštitilo kritičnu infrastrukturu", poručili su ministri vanjskih poslova, dodajući da će povećati obrambenu i sigurnosnu pomoć Kijevu. "Odlučni smo nastaviti pružati vojnu, financijsku, političku, humanitarnu, gospodarsku i razvoju pomoć Ukrajini i njezinu narodu", dodali su.

Izjava je objavljena na kraju trodnevnog ministarskog sastanka na Capriju na kojem su glavne teme bili Ukrajina i vojni sukobi između Izraela i Irana.

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je nakon samita da Ukrajina odmah treba više resursa i upozorio Peking da će kineski odnosi s Europom pretrpjeti štetu ako bude pomagala ruskoj obrambenoj industriji. "Kad je riječ o ruskoj obrambenoj industrijskoj bazi, glavni suradnik u ovom trenutku... je Kina", rekao je Blinken. "Ako Kina s jedne strane tvrdi da želi dobre odnose s Europom i drugim zemljama, ona ne može s druge strane raspirivati najveću prijetnju europskoj sigurnosti od završetka hladnog rata."

Ruski napad na Dnipro Izvor: EPA / Autor: STATE EMERGENCY SERVICE HANDOUT

Vojna pomoć Kijevu zadnjih mjeseci je usporila jer europskim partnerima ponestaje streljiva, a američku pomoć blokiraju republikanci u Kongresu. Američki Zastupnički dom mogao bi ovaj vikend napokon glasati o paketu od 60,8 milijardi američkih dolara pomoći Kijevu.

Drugo pitanje koje se razmatra je kako iskoristiti dobit od 300 milijardi američkih dolara zamrznute ruske imovine na Zapadu kako bi se pomoglo Ukrajini. Ministri su rekli da još razmatraju kako bi se to moglo učiniti.

Talijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani rekao je da postoji pravna osnova za korištenje kamata od zamrznute imovine, a stručnjaci sada razmatraju bi li se moglo koristiti i sam kapital.

U vezi izraelskog napada na Iran nakon nedavnog iranskog napada dronovima i projektilima na Izrael, ministri su rekli da će raditi na tome da se spriječi eskalaciju sukoba.

"Politički cilj G7 je deeskalacija. Radimo i nastavit ćemo raditi na tome da budemo aktivni igrači kako bi se osigurala deeskalacija širom Bliskog istoka", rekao je Tajani.