otežano slanje pomoći

Zemlja koju razdire građanski rat: UN traži prekid vatre u Siriji kako bi se moglo pomoći žrtvama potresa

10.02.2023 u 18:42

Bionic
Reading

Visoki povjerenik UN-a za ljudska prava zatražio je u petak 'trenutačni prekid vatre' u Siriji kako bi se olakšalo pružanje pomoći žrtvama razornog potresa koji je u ponedjeljak pogodio dio zemlje i Tursku

Volker Türk "poziva na trenutačni prekid vatre u Siriji i puno poštovanje ljudskih prava i obveza iz humanitarnog prava kako bi pomoć mogla doći do svih", objavio je visoki povjerenik na Twitteru. "U ovom strašnom razdoblju u Turskoj i Siriji pozivamo na hitnu isporuku pomoći svima kojima je potrebno", rekao je.

Građanski rat koji razdire Siriju od 2011. komplicira dostavu humanitarne pomoći, osobito u područjima pod kontrolom pobunjenika na sjeverozapadu zemlje. Za sada osnovna pomoć u to područje stiže iz Turske preko samo jednog graničnog prijelaza. Šteta izazvana potresima na cestama s turske strane jako otežava slanje pomoći.

UN je već više puta pozvao sirijskog predsjednika Asada da otvori i druge granične prijelaze kako bi se ubrzalo slanje pomoći milijunima ljudi pogođenima potresima koji su već i prije živjeli u jako teškim uvjetima. Damask je to u petak odobrio, prenijeli su sirijski državni mediji.

Više predstavnika UN-a reklo je u petak da su se zalihe humanitarne pomoći u Siriji brzo trošile i prije potresa i da im hitno treba poslati novu pomoć. "Ne možemo trpjeti nikakve prepreke u toj situaciji", rekla je Catharina Boehme, šefica kabineta glavnog direktora Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u Ženevi.