ATENTATOR NA PUKANIĆA

Željko Milovanović uhićen u Beogradu

31.05.2009 u 23:10

Bionic
Reading

Željko Milovanović (42), osoba s Interpolove tjeralice, kojeg se tereti da je 23. listopada 2008. godine na skuteru dovezao eksplozivnu napravu koja je u dvorištu Nacionala usmrtila Ivu Pukanića i Niku Franjića, nakon višemjesečne potrage uhićen je u nedjelju u centru Beograda, u naselju Dorćol

Srbijanski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je Milovanović, za kojim su tragale policije Hrvatske, Srbije i BiH, bio naoružan. Sinoć je pretresen i iznajmljeni stan u kojem je Milovanović boravio. U stanu koji je iznajmio prije pet dana pronađena su dva 'škorpiona', četiri prigušivača, četiri pištolja i veća količina streljiva, kao i mobilni telefoni, kartice, radio-stanica, piše Press.

Milovanović se dovezao na skuteru pred zgradu u kojoj se nalazi redakcija tjednika 'Nacional'. Postavio je eksploziv kraj Pukanićevog automobila, a zatim mirno išetao. Prije toga je, navodno, iznajmio stan preko puta Pukanićevog i pratio ga mjesec dana.

Milovanović na snimci nadzorne kamere

Željko Milovanović je rodom iz Belog Manastira, a ima državljanstvo Hrvatske, BiH i Srbije. Bivši je pripadnik tzv. Crvenih beretki, kojeg se tereti za ratni zločin u Slavoniji. Nalazi se na Interpolovoj tjeralici, ali i tjeralici osječkog Županijskog suda zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva tijekom srpske agresije na Hrvatsku.

Mediji ga povezuju sa spektakularnom pljačkom beogradske Delta banke iz koje je 2003. odneseno 1,5 milijuna dinara. U dva navrata je uspio pobjeći nakon uhićenja, jednom s beogradskog suda, a drugi put iz zatvora u Kuli. Za njim, osim osječkog suda, zbog ubojstava, pljački, otmice i krađe tragaju sudovi u Beogradu, Novom Sadu i Subotici.

U Beogradu je u petak zbog sumnje da je umiješan u Pukanićevo ubojstvo uhićen i Milenko Kuzmanović te mu je određen pritvor od 48 sati.

Kuzmanović je bio uhićen u listopadu prošle godine u Hrvatskoj zbog sumnje da je iz Srbije donio eksploziv koji je korišten u atentatu na Pukanića te da je nakon ubojstva trebao omogućiti bijeg Robertu i Luki Mataniću. Poslije 55 dana provedenih u pritvoru, zbog nedostatka dokaza je krajem prosinca 2008. pušten na slobodu. Nakon toga izjavio je da će Hrvatsku tužiti zbog uhićenja i maltretiranja.

Milenko Kuzmanović


Kuzmanović je, kako naglašavaju beogradski mediji, jedan od suradnika nedavno uhićenog Sretena Jocića, osumnjičenog za organiziranje atentata na Pukanića. Jocić, poznat kao Joca Amsterdam, uhićen je potkraj travnja u vili u elitnom beogradskom naselju Dedinje, koju je iznajmio od obitelji bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića. Jocić je na saslušanju u policiji nakon uhićenja odbacio sve sumnje da je umiješan u Pukanićevo ubojstvo, rekavši da je uvučen u policijsko-političke igre.

Za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića osumnjičeno je pet osoba te je protiv njih USKOK podnio istražni zahtjev zbog osnovane sumnje da su počinili dva kaznena djela teškog ubojstva, teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti i kazneno djelo udruživanja za počinjenje kaznenih djela.

Od osumnjičenih trojica su u hrvatskom pritvoru - Robert Matanić, Luka Matanić i Amir Mafalani - a Željko Milovanović je pritvoren u Srbiji, dok je Bojan Gudurić u bijegu.