PRIJATELJI ŽIVOTINJA TRAŽE TAJNIKA

Želite posao? Prestanite jesti meso!

21.12.2010 u 15:14

Bionic
Reading

Je li vegetarijanstvo kao uvjet za dobivanje posla diskriminacija ili ne? To smo pitanje postavili predsjedniku udruge Prijatelji životinja Luki Omanu, koji je u oglasu za mjesto tajnika u udruzi pod uvjete za dobivanje posla naveo kako je poželjno da je osoba vegetarijanac ili je to spremna postati. Oman, naravno, tvrdi da nije riječ o diskriminaciji

'Opis radnog mjesta obuhvaća javljanje na telefon i davanje savjeta korisnicima, zvanje novih članova, dogovaranje sastanaka s novim članovima i poslovnim suradnicima te ostale klasične tajničke poslove. Nije zahtjevno niti teško, ali opet je vrlo odgovorno i važno za nesmetano funkcioniranje ureda', stoji u opisu posla.


Šanse za zaposlenje mogu imati osobe koje su 'sposobne, komunikativne, ljubazne i imaju iskustva u vođenju evidencija te komunikaciji sa strankama. No postoji jedno 'ali': 'poželjno je da je osoba vegetarijanac/ka, ili da je to spreman/na postati', stoji u oglasu objavljenom na portalu Moj-posao.net.

'Bilo tko se može prijaviti, ali je logično da udruga koja promovira vegetarijanstvo ima djelatnike koji su sami vegetarijanci ili oni koji su to spremni postati i promijeniti se', rekao nam je Oman.

Iako je tajnički posao administrativne, ne aktivističke prirode, Oman pojašnjava kako u njihovom slučaju to baš nije tako. 'Tajnik se i javlja na telefon te odgovara na pitanja zainteresiranih o vegetarijanstvu', pojašnjava.

Luka Oman

Iz razgovora s Omanom bilo je jasno da za njega vegetarijanstvo nije način prehrane, već životna filozofija. No predsjednik udruge i dalje tvrdi da nije riječ o diskriminaciji i da njihov primjer nije moguće usporediti s talijanskom školom u Novigradu. Naime, tamo je u uvjetima za posao ravnatelja navedeno da osoba mora biti talijanske nacionalnosti.

'Mi pokušavamo biti dosljedni, da radimo ono što pričamo. Mi smo kao udruga vrlo otvoreni, nama svatko može doći kao volonter, no ako zastupa udrugu, očekujemo dosljednost', rekao je Oman tvrdeći kako to nije ništa novo te kako takve uvjete za zaposlenje postavljaju sve vegetarijanske udruge u svijetu.

Na pitanje može li vegetarijanac raditi u npr. ćevabdžinici, Oman tvrdi da može. 'Obrnuto je teže', smatra predsjednik Prijatelja životinja tvrdeći da je vegetarijanstvo etičko pitanje i način života.

Oman je za kraj dodao da su primili puno aplikacija za posao, no i nekoliko volonterskih ponuda. S obzirom da se ne mogu razbacivati sredstvima, Oman je skloniji drugoj opciji.