NETANYAHU AMERIKANCIMA:

'Želite li da takvi fanatici imaju nuklearnu bombu?'

17.09.2012 u 09:29

Bionic
Reading

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u razgovoru za američke televizije NBC i CNN da će Iran do sredine 2013. godine imati 90 posto materijala potrebnih za izradu nuklearne bombe

Netanyahu je uoči odlaska u Sjedinjene Države kazao da će Iran za šest ili sedam mjeseci doći do ruba mogućnosti za proizvodnju nuklearne bombe i još je jednom pozvao američkog predsjednika Baracka Obamu da postavi 'crvenu liniju' koju Iran u nuklearnim aktivnostima ne smije preći.

'Morate postaviti crvenu liniju ispred njih prije nego što bude prekasno', kazao je Netanyahu za program 'Meet the Press' NBC-ja.

'Oni vrlo brzo napreduju prema završetku obogaćivanja uranija potrebnog za proizvodnju nuklearne bombe. Za šest mjeseci preći će 90 posto puta', kazao je CNN-u.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu prošli je tjedan na tiskovnoj konferenciji u Jeruzalemu rekao da je Washington izgubio moralno pravo da spriječi Izrael u poduzimanju mjera protiv iranskog nuklearnog programa jer je odbio zauzeti čvršće stajalište prema Teheranu. Time je izazvao napetosti u odnosima sa SAD-om, svojim vjernim saveznikom, i kreirao, za njihove inače skladne odnose, rijetko zabilježenu javnu svađu. Obama je reagirao tako što je odlučio da se neće sastati s Netanyahuom tijekom njegova boravka u SAD-u kasnije ovog mjeseca.

Izjave američkim televizijama dosad su najpreciznije Netanyahuovo objašnjenje zašto se zalaže za postavljanje ultimatuma Iranu pod prijetnjom vojne akcije. Istodobno, njegov agresivan pristup i stalni pritisak na SAD mogao bi dodatno zaoštriti odnose s Obamom, koji se nalazi usred izborne kampanje i smatra da je Iran udaljeniji od izrade nuklearne bombe od Netanyahuove procjene.

'Ovo je isti fanatizam kakav gledate pri upadu u vaša veleposlanstva posljednjih dana. Želite li da takvi fanatici imaju nuklearnu bombu?', zapitao je Netanyahu na NBC-ju, u očitoj igri na emocije Amerikanaca, koji se još oporavljaju od napada na njihova veleposlanstva u prosvjedima izazvanima antiislamskim filmom postavljenim na You Tube i ubojstva američkog veleposlanika u Libiji.

'Oni su u crvenoj zoni', kazao je Netanyahu, koristeći se metaforom iz američkog nogometa kada je momčad blizu 'touchdowna'. 'Ne smijete im dopustiti da prijeđu liniju gola', dodao je.

Netanyahu očito govori o iranskom obogaćivanju uranija do 20-postotne čistoće, što je razina potrebna za medicinske izotope, ali nije daleko od one potrebne za nuklearno oružje. Po izvješću UN-a iz kolovoza, Iran ima 91,4 kilograma tako obogaćenog uranija.

Stručnjaci kažu da Irancima treba još minimalno 200 do 250 kilograma kako bi se mogli upustiti u proces podizanja obogaćivanja na višu razinu. Iran bi taj prag mogao uskoro doseći proizvodeći 15 kilograma 20 posto obogaćenog uranija na mjesec. S novim centrifugama tu bi količinu mogli i povećati.

Izrael želi spriječiti Iran da dosegne mogućnost razvoja bombe, a ne da je stvarno proizvede i strahuje da vrijeme istječe.