KLIKOM DO SAVJETA

Želite dobro proći na maturi? Evo rješenja!

12.05.2014 u 14:02

Bionic
Reading

Ako vam nije jasno što se očekuje od vas i koja su pravila igre za dobru ocjenu iz eseja iz hrvatskog na državnoj maturi, rješenje ima Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje

Naime, Institut će u srijedu predstaviti svoje novo izdanje priručnika 'Hrvatski na maturi' koji će se moći koristiti online ili u obliku tiskane knjige. Mrežno izdanje bit će javno dostupno na adresi matura.ihjj.hr, dok će se tiskano moći nabaviti u Institutu (knjige.ihjj.hr) i u nekim knjižarama. Priručnik je usklađen s 'Hrvatskim pravopisom' Instituta, koji je MZOS preporučio za uporabu u školama i s kojim su usklađeni svi udžbenici za nadolazeću školsku godinu.

Institut ističe da je priručnik nastao iz praktične potrebe da se učenicima i profesorima da jasan i jednostavan pregled jezičnih znanja potrebnih za pisanje školskoga eseja na državnoj maturi. Njegov je cilj i da se nastavnicima koji ocjenjuju eseje na državnoj maturi da pregled pravila koja ulaze u okvire osnovne pismenosti kojom učenik mora ovladati do kraja srednjoškolskoga školovanja te tako postigne što ujednačenije ocjenjivanje jezične točnosti eseja.

Konačno, trebao bi biti koristan i učenicima koji se pripremaju za školsko, županijsko i državno natjecanje iz hrvatskoga jezika. Tablični prikazi u njemu jasni su i pregledni, posebice kad se daju primjeri točnoga i netočnoga. Iako je u prvome redu namijenjen učenicima koji se pripremaju za polaganje ispita iz hrvatskoga jezika na državnoj maturi i za pisanje eseja, bit će koristan i svima koji pišu kao kratak podsjetnik na osnovna pravila hrvatskoga standardnog jezika koja se najčešće krše. Također će biti koristan studentima različitih fakulteta koji slušaju redovite ili izborne kolegije iz hrvatskoga jezika i stručnoga nazivlja.

Cijena je priručnika Hrvatski na maturi 20 kuna. Za narudžbe veće od 50 komada odobrava se popust od 25 % (cijena: 15 kuna). Naručene knjige bit će dostavljene najkasnije do 15. svibnja 2014. godine o trošku Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Priručnik se može naručiti na adresi: Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Ulica Republike Austrije 16 10000 Zagreb ili na e-adresi: ured@ihjj.hr