WESTERWELLE O SRBIJI I KOSOVU

'Želimo vidjeti da se dogovoreno provede u praksi'

22.04.2013 u 15:14

Bionic
Reading

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle pozdravio je u ponedjeljak sporazum o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, istaknuo važnost njegove provedbe te najavio da će o sljedećim koracima o napretku tih zemalja u europskim integracijama razgovarati u njemačkom Bundestagu.

'Želio bih čestitati Srbiji i Kosovu na rezultatu pregovora. Sada želimo vidjeti da ono što je dogovoreno bude i provedeno u praksi', rekao je Westerwelle pri dolasku na sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a. 'Ono što je dogovoreno treba i implementirati i ako sljedećih dana vidimo da je to usvojeno da se provodi onda ćemo ući u razgovore s njemačkim parlamentom Bundestagom', rekao je Westwelle dodajući da još nije na redu odluka o datumu.

Njemački ministar je istaknuo da je taj sporazum važan ne samo za ljude i zemlje koje se to izravno tiče nego i za sve Europljane i cijelu Europu.

Povjerenik za proširenje Štefan Fuele poručio je prije početka sastanka na svom twitter profilu da je Komisija usvojila preporuku zemaljama članicama EU-a da odrede datum za početak pristupnih pregovora sa Srbijomi i početak pregovora o stabilizaciji i pridruživanju s Kosovom.

Na sastanku će visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton izvijestiti ministre o povijesnom dogovoru između Srbije i Kosova o normalizaciji odnosa, koji je uz njezino posredovanje parafiran u petak, a povjerenik za proširenje Štefan Fuele izvijestit će ih o napretku u reformama u Srbiji, Kosovu i Makedoniji.

Irski ministar vanjskih poslova Eamon Gilmore, čija zemlja predsjedava Vijećem EU-a u ovom polugodištu, izjavio je prije početka sastanka da će se na sastanku razgovarati o tom izvješću.

Ministri bi u svojim zaključcima trebali primiti na znanje izvješće Catherine Ashton i Komisije, a konačna odluka o daljnjim koracima u europskim integracijama za Srbiju, Kosovo i Makedoniju bit će donesena u lipnju.