Mons. marin Barišić

'Želim da biskupi budu što dalje od prosvjeda protiv Istanbulske, zato sam otišao 400 km dalje'

12.04.2018 u 15:13

Bionic
Reading

Hrvatski biskupi ponovno su se osvrnuli na temu Istanbulske konvencije, ovaj put na konferenciji za medije povodom plenarne sjednice Hrvatske biskupske konferencije

Splitski nadbiskup i član Stalnog vijeća HBK, mons. Marin Barišić izrazio je želju da najavljeni prosvjed u Splitu protiv ratifikacije Istanbulske konvencije bude 'dostojanstven, bez vrijeđanja i u toleranciji'. Naglasio je kako skup 'ne organizira Crkva u smislu hijerarhije, nego građani vjernici'.

'Bit ću ponosan na ovaj skup jer su udaljili Crkvu i biskupe i jer su udaljili politiku. To su dvije moje želje i poruke - da ovaj susret bude daleko od stranačke politike i da što dalje budu biskupi. Zato sam u Zagrebu, 400 kilometara dalje', dodao je.

O mogućem referendumu na temu Konvencije kaže da svatko glasuje po savjesti.

'Postoji kršćanska savjest koja bi trebala biti formirana prema katoličkom nauku', rekao je i dodao kako nisu predviđeni fondovi za financiranje referenduma protiv Istanbulske konvencije.

  • +10
Redovito plenarno zasjedanje Sabora Hrvatske biskupske konferencije Izvor: Cropix / Autor: Ranko Šuvar

Mons. Đuro Hranić, predsjednik Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju, pozvao je zastupnike u Hrvatskom saboru da odredbe protiv nasilja nad ženama ugrade u hrvatske zakone, kao i sadržaj interpretativne izjave koju je Vlada dala uz Konvenciju, a Barišić je interpretativnu izjavu opisao kao 'aperitiv da se bolje proguta Konvencija'.

Barišić je nedavni slučaj navodnog zlostavljanja opisao 'bolnim' te je izrazio suosjećanje i bol s potencijalnim žrtvama, dodavši kako su istrage (interna kanonska i civilna policijska) u tijeku. Naglasio je da su odmah reagirali na sumnje.