predsjednik tvrdi

Zelenski: Zarobili smo stotine ruskih vojnika

06.03.2022 u 16:24

Bionic
Reading

Ukrajinske snage zarobile su stotine ruskih vojnika, tvrdi ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. „Stotine, stotine zarobljenika. Među njima su piloti aviona koji su bombardirali naše gradove. Naše civile“, rekao je Zelenski u nedjelju u videoporuci objavljenoj putem društvene mreže Telegram. Njegove tvrdnje još nisu verificirane, piše agencija dpa.

Zelenskij je u obraćanju Ukrajincima rekao „borimo se za mjesto gdje će biti granica“ i „između života i ropstva“.

Još jednom se obratio ruskim državljanima: „Stanovnici Ruske Federacije čine isti odabir sada. Ovih dana, ovih sati. Između života i ropstva“, kazao je.

Ranije u nedjelju Zelenskij je izravno pozvao Ruse da iziđu na ulice u znak prosvjeda protiv invazije Kremlja na njegovu zemlju ili riskiraju siromaštvo i represiju u vlastitoj državi.

Od prošlog tjedna u Rusiji su privedene tisuće stanovnika zbog prosvjeda protiv ruske invazije na Ukrajinu ili, kako ruske vlasti vole kazati - "specijalne vojne operacije" koja je počela 24. veljače, a prema informacijama nevladinih udruga broj privedenih Rusa diljem zemlje u nedjelju je privedeno više od tri tisuće ljudi koji marširaju i izvikuju "Ne ratu".

Ukrajinski predsjednik neumorno se obraća svojim sugrađanima i međunarodnoj zajednici putem društvenih mreža pozivajući na otpor, ali i izvještava o djelovanju ruskog ratnog stroja pri čemu ne prestaje bodriti stanovništvo. 

Tako je Zelenskij izvijestio da su ruske rakete u nedjelju potpuno uništile civilnu zračnu luku u području Vinicje, glavnoga grada srednjozapadne regije.

Također je ranije u nedjelju rekao da se ruske snage spremaju bombardirati grad Odesu na ukrajinskoj obali Crnog mora i naglasio da će to "biti ratni zločin".

U videoporuci u subotu Zelenskij je rekao da ruska vojska nije postigla svoje ciljeve, ali da je gotovo 10.000 ruskih vojnika poginulo u borbama.

Taj se broj nije mogao neovisno provjeriti i daleko je veći od 498 smrti koje je Moskva priznala ranije ovog tjedna.