IZA ZATVORENIH VRATA

Zelenski: Ukrajina je među globalnim liderima. Pomogli smo Zapadu da se ponovno pronađe

28.12.2022 u 21:12

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ocijenio je da je njegova zemlja "globalni lider" u govoru u parlamentu u srijedu, u kojem je zastupnicima poručio da ostanu ujedinjeni pred ruskom invazijom i pohvalio Ukrajince što su pomogli Zapadu da se "ponovno pronađe"

Zelenski je u govoru održanom iza zatvorenih vrata rekao da je ukrajinski vojni otpor Kremlju osnažio vjeru u vrijednosti širom svijeta.

"Zahvaljujući našem jedinstvu postigli smo ono u što gotovo nitko na svijetu nije vjerovao. Gotovo nitko - osim nas", rekao je zastupnicima, kabinetu i drugim visokim dužnosnicima.

"Naše nacionalne boje danas su međunarodni simbol hrabrosti i nesalomljivosti cijelog svijeta", rekao je u 45-minutnom govoru.

Govor u povodu kraja godine bio je u velikoj mjeri posvećen ratu, koji traje već 11 mjeseci, ali je Zelenski iznio i neke ideje za obnovu zemlje poput decentralizacije energetskog sustava i poticanja zelene energije.

Zahvalivši zapadnim partnerima na oružju, Zelenskij je rekao da će Ukrajina izgraditi moćnu domaću vojnu industriju koja će biti "jedna od najsnažnijih u Europi i svijetu".

Dodao je da će Ukrajina povećati broj Starlinkovih internetskih terminala na više od 30.000. SpaceX-ova infrastruktura ključna je za pristup internetu u Ukrajini.

  • +3
Zelenski u Bahmutu Izvor: EPA / Autor: Ukrainian Presidential Press Service Handout

Zelenski je rekao da je Ukrajina osigurala puštanje na slobodu 1456 ratnih zarobljenika od početka ruske invazije u sklopu niza razmjena zarobljenika s Moskvom.

Ne zna se koliko Rusija drži ukrajinskih ratnih zarobljenika, ali pretpostavlja se da je riječ o tisućama.

Zelenski je rekao da je ukrajinski otpor pomogao konsolidirati i ujediniti Europsku uniju.

Ukrajina je podnijela zahtjev za članstvom i u EU-u i NATO-u.

"Ukrajina je postala jedan od globalnih lidera", rekao je.

"U deset mjeseci rata pomogli smo svima. Pomogli smo Zapadu da se ponovno pronađe, da se vrati u globalnu arenu i osjeti u kojoj je mjeri nadmoćan. Nitko se na Zapadu ne boji niti će se bojati Rusije", rekao je Zelenski.