novogodišnje obraćanje

Zelenski: Ukrajina jača dok se primiče drugoj godini rata

01.01.2024 u 07:29

Bionic
Reading

Ukrajinski Predsjednik Volodimir Zelenski u svom novogodišnjem obraćanju rano u ponedjeljak ustvrdio je da je Ukrajina postala jača u prevladavanju ozbiljnih poteškoća dok se rat protiv Rusije primiče drugoj godini.

U 20-minutnoj videoporuci emitiranoj iz njegova ureda u Kijevu gotovo da se nije izravno spominjala situacija na liniji bojišnice dugačkoj 1000 kilometara ili ograničeni uspjehi protuofenzive pokrenute u lipnju. Također se nije osvrnuo na političke i diplomatske poteškoće u osiguravanju kontinuirane vojne i druge pomoći od Kongresa SAD-a i od Europske unije.

Zelenski je rekao da je rat naučio Ukrajince da izdrže ruske napade i prilagode se poteškoćama, uključujući nestanke struje, rad industrije i prijetnje otpremi njezinog izvoza.

"Glavni rezultat godine, njezino glavno postignuće: Ukrajina je postala jača. Ukrajinci su postali jači. Kada smo početkom 2023. godine prebrodili, bez pretjerivanja, najtežu zimu u povijesti. Kada smo dokazali da su Ukrajinci jači od hladnoće i mraka. Jači od nestanka struje i prijetnji nestankom struje. Ukrajinci su jači od bilo kakvih blokada i veta, nevjerice ili skepse", izjavio je Zelenski u svom obraćanju, ispresijecanom snimkama napadnutih gradova i sastancima sa čelnicima zapadnih saveznika Ukrajine.

Zelenski je istaknuo ukrajinske uspjehe u obuzdavanju i napadima na rusku mornaricu u Crnom moru, te ustvrdio da su Ukrajinci bili "jači od bilo kakvih intriga" tijekom okupljanja skupine zapadnih zemalja radi poboljšanja ukrajinske protuzračne obrane i isporuke borbenih zrakoplova F-16. "Definitivno ćemo ih vidjeti na našem nebu", rekao je o F-16, ponovivši i obećanje da će povećati domaću proizvodnju oružja i proizvesti najmanje milijun dronova u idućoj godini.

Osvrćući se na pitanje osiguravanja dovoljnog broja vojnika u ukrajinskoj vojsci, pozvao je one koji "još uvijek oklijevaju da naprave hrabar izbor iduće godine, brane vlastitu zemlju, rade za nju, pomognu joj".