bilješka iz kremlja

Putin razgovarao s Erdoganom: Rusija spremna omogućiti izvoz žitarica iz Ukrajine u koordinaciji s Turskom

30.05.2022 u 18:16

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je rekao da je Rusija spremna omogućiti nesmetan izvoz žitarica iz ukrajinskih luka u koordinaciji s Turskom, stoji u bilješci Kremlja o razgovoru čelnika dviju država

Rusija i Ukrajina zajedno izvoze 29 posto svjetskih žitarica, većinom putem Crnog mora, kao i 80 posto suncokretovog ulja. Ukrajina je i veliki izvoznik kukuruza.

Putin je u razgovoru s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom ponovio da Rusija može izvesti značajne količine gnojiva i hrane ako se ukinu sankcije protiv Moskve, navodi Kremlj.

„Tijekom rasprave o situaciji u Ukrajini naglasak je bio na osiguranju sigurne navigacije u Crnom i Azovskom moru i eliminaciji prijetnji mina u tim vodama“, priopćio je Kremlj.

Vladimir Putin je naglasio spremnost ruske strane da omogući nesmetan morski prijevoz dobara u koordinaciji s turskim partnerima. To se odnosi i na izvoz žitarica iz ukrajinskih luka“, dodaje se.

Ruska invazija koja je krenula 24. veljače poremetila je tržište žitarica. Moskva ove godine očekuje rekordan urod koji će se izvoziti iz ruskih crnomorskih luka dok vojska te zemlje blokira one ukrajinske.