RAT U UKRAJINI

Zelenski apelira na Bidena i Xija da se priključe mirovnom samitu

26.05.2024 u 11:39

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je američkog predsjednika Joea Bidena i kineskog čelnika Xi Jinpinga u nedjelju da se pridruže skorašnjem mirovnom samitu dok se njegova zemlja bori da odbije ruske napade u invaziji koja traje 27 mjeseci

Ruske snage proteklih su tjedana napredovale na bojnom polju i pojačale su zračne napade na gradove, a Kijev se nada da će sastanak u lipnju u Švicarskoj pomoći da se pojača međunarodni pritisak na ruskog predsjednika Vladimira Putina. Zelenski je rekao da će samit 'pokazati tko u svijetu stvarno želi okončati rat'.

'Apeliram na svjetske čelnike koji su još uvijek po strani od međunarodnih napora globalnoga mirovnog samita - predsjednika Bidena, čelnika Sjedinjenih Država, i predsjednika Xija, čelnika Kine', rekao je. 'Molim vas, pokažite svoje vodstvo u unapređenju mira - pravog mira, a ne samo stanke između napada.'

Rusija je rekla da ne vidi smisao u konferenciji na koju Moskva trenutno nije pozvana. Poziv Zelenskog upućen je dva dana nakon što su ruski izvori rekli za Reuters da je Putin spreman zaustaviti rat u Ukrajini dogovorenim prekidom vatre koji priznaje trenutne linije bojišta. Zelenski i pristaše Ukrajine kažu da će prekid vatre samo pomoći Rusiji da se ponovno naoruža i pregrupira snage.

Rusija je zadnjih mjeseci sporo, ali postojano napredovala duž nekoliko dijelova istočne bojišnice i pokušava prodrijeti dublje u sjeveroistočnu regiju Harkiva nakon kopnenog upada pokrenutog ranije ovog mjeseca.

U prošlotjednom intervjuu za Reuters, Zelenski je rekao da je ključno okupiti što više zemalja za stolom na mirovnim pregovorima koji bi se trebali održati 15. i 16. lipnja u blizini Luzerna. Putin je rekao kako vjeruje da bi razgovori mogli pretvoriti ukrajinske zahtjeve za ruskim povlačenjem u ultimatum Rusiji.