SLOVENSKA PODRŠKA NE POSUSTAJE

Zeleno svjetlo za poglavlje Vanjska politika!

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 24.06.2010 15:45
  • Objavljeno 24.06.2010 u 15:33
Samuel Žbogar, Zmago Jelinčič i Borut Pahor

Samuel Žbogar, Zmago Jelinčič i Borut Pahor

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Igor Zaplatil / Delo

Vanjskopolitički odbor slovenskog parlamenta u četvrtak je dao svoju suglasnost za to da Hrvatska na sljedećoj pristupnoj konferenciji s Europskom unijom privremeno otvori pregovaračko poglavlje Vanjska, sigurnosna i obrambena politika, izjavio je nakon sjednice odbora koja je bila zatvorena za javnost slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar

'Mislim da će Hrvatska to poglavlje otvoriti do kraja ovog mjeseca', rekao je Samuel Žbogar. Po njegovim riječima, relevantna je i primjedba vezana uz to poglavlje kao stajalište EU-a, a to je da Hrvatska na području trgovine i nadzora lakog oružja mora pratiti politiku Unije.

'No, ta opravdana primjedba u ovom trenutku nije razlog da se poglavlje ne bi otvorilo. To je uvjet za zatvaranje poglavlja', rekao je Žbogar novinarima nakon sjednice.

Žbogar je pojasnio da će Slovenija u vezi s pregovaračkim poglavljem Vanjska, sigurnosna i obrambena politika dati jednostranu izjavu vezanu uz pitanje granice. 'U njoj ćemo naglasiti i potrebu da država kandidatkinja poštuje sve međunarodne obveze koje je prihvatila međunarodnim ugovorima', rekao je Žbogar.

Dodao je da se pitanje Ljubljanske banke rješava u okviru četvrtog poglavlja hrvatskih pristupnih pregovora, odnosno poglavlja Sloboda kretanja kapitala.

'U kontaktu smo s Europskom komisijom, kako bi to pitanje na odgovarajući način bilo uključeno u (pregovaračka) stajališta za zatvaranje tog poglavlja', rekao je Žbogar nakon sjednice odbora.

Slovenski premijer Borut Pahor prošli je tjedan izjavio da će Slovenija na pristupnoj konferenciji EU-Hrvatska krajem ovog mjeseca, najavljenoj za 30. lipnja, podržati zatvaranje jednog i otvaranje triju poglavlja Hrvatske s Europskom unijom, ali nije izričito rekao o kojim je poglavljima riječ.

Osim poglavlja Vanjska, sigurnosna i obrambena politika, Hrvatska još nije otvorila dva poglavlja: Pravosuđe i temeljna prava i Tržišno natjecanje.

Formalno, odluku o suglasnosti za otvaranje i zatvaranje poglavlja donose dva parlamentarna odbora - odbor za vanjsku politiku i odbor za europske poslove, a o tome odlučuju iza zatvorenih vrata. Odbor za europske poslove o tome je već zasjedao, ali odluka nije poznata niti je nakon sjednice bilo izjava.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi