ISPRED PARLAMENTA BIH

Žele sagraditi spomenik od osam metara Tvrtku Prvom

28.10.2013 u 15:34

Bionic
Reading

Dječji pokret za mir, ljubav, prijateljstvo Djeca Sarajeva, na čelu sa Ivanom Inom Mostarac te Regionalno udruženje Organizatori otpora Sove Krajine, na čelu sa Senadom Bajrićem, inicijatori su projekta za izgradnju spomenika prvom bosanskom kralju Tvrtku I. Kotromaniću

'Realizaciju ovoga projekta na sebe bi trebali uzeti Grad Sarajevo, Kanton Sarajevo, odnosno država BiH. Nadamo se da će sala Parlamenta u srijedu na javnoj raspravi biti puna, odnosno da će se našem pozivu odazvati patrioti koji žele dati svoj doprinos ovoj ideji', kazala je Ivana Mostarac, piše Klix.ba.

Senad Bajrić istaknuo je kako je ovo nastavak borbe za Republiku BiH. 'Upravo je ovih dana podignut spomenik kralju Tvrtku I. Kotromaniću u Herceg Novom, i to je dobro, jer i mi želimo raditi na zbližavanju naroda i kultura, kao što je to radio i Tvrtko, koji zasigurno ima svoje mjesto u historiji, a njegov spomenik će sutra biti zanimljiv turistima koji dođu u Sarajevo', rekao je Bajrić.

Inicijatori žele da spomenik bude postavljen uz stećak pred Parlamentom BiH. 'Naravno, i građani mogu davati i svoje prijedloge, jedino je bitno da to bude u centru Sarajeva. Spomenik treba biti dostojan bosanskog vladara i bit će izgrađen od čelika, postolje će biti visoko tri, a kip pet metara', kazala je Mostarac. Projekt bi koštao oko 300 tisuća eura. Prema idejnom rješenju, Tvrtko bi bio u stojećem položaju i imao bi štit s ljiljanima.