Zeko i Uskrsić

Zeko i Uskrsić

05.04.2012 u 12:41

Bionic
Reading

Jeste li se ikada zapitali, kao dijete ili djetinjasta odrasla osoba, zašto nam zec nosi jaja za Uskrs? Mene je jedno dijete upravo to pitalo neki dan pa mu nisam znala odgovoriti :(, ali sam se, nakon toga, potrudila pronaći bar jedan odgovor!

Na prvi pogled nelogičan spoj zeca i jaja, zapravo je vrlo logičan odnosno - simboličan!

Više volim Uskrs od Božića pa sam se potrudila saznati ponešto o simbolici u svim tim zečevima, pilićima i obojanim jajima.


Sviđa mi se što je toliko povezan s prirodom i njezinim procesima i zapravo ih slavi
i ističe ono što je najljepše, a to je buđenje prirode, novi početak, obilje, eksplozija boja, mirisa i okusa (zec - plodnost, jaje - začetak, pilić - početak!)

Ako izuzmemo kršćanski dio priče o Isusu koji je prilično težak i mučan, do trenutka Uskrsnuća, koje donosi olakšanje (koliko Isusu toliko i vjernicima) i oslobođenje, Uskrs je zapravo čisto slavlje.

Pokušajte ga stoga provesti u prirodi, s dragim ljudima i napuniti se energijom proljeća i proljetnog sunca.


A sada o zecu i jajima. Naime zec je Uskrsu ono što je Božiću mali Isus ili
Djed Božićnjak. Ovisno kako u je u kojoj kući/obitelji usustavljena priča o donošenju darova. Negdje ih donosi mali Isus, a negdje Djed Božićnjak.


Djeci tako za
Uskrs darove i obojana jaja donosi/daruje Mr. Zec.
Zec koji darove nosi, bio je, još u predkršćansko doba, simbol novoga života. Smatrali su ga i najplodnijom životinjicom proljeća. I zato kad zec donosi jaja zapravo donosi; plodnost, obilje, novi život - u život. I time izaziva sreću, radost i užitak u (na)dolasku tog novog, zanimljivog, svježeg, nepoznatog (proljeće) i odlasku starog, dosadnog, ustajalog, poznatog (zima).

Ako vas ovih dana neko dijete pita zašto zec nosi jaja, a ne koka - imate bar jedan odgovor u rukavu.

A sada hrlim na snimanje zdravih pinci koje ćete vidjeti u sutrašnjemu postu.
Aj' bok!

Ovdje je dar donijela roda, a ne zec, zato je sve krenulo naopako ;)