sjednica sabora

Zekanović: EMA nije dopustila rusko cjepivo zbog diplomatskog rata Bruxellesa i Moskve

17.02.2021 u 09:41

Bionic
Reading

Zastupnici su radni tjedan započeli slobodnim govorima, nakon čega im slijedi rasprava o izmjenama Zakona o željeznici

I prije nego što je počeo slobodni govor Hrvoje Zekanović dobio je upozorenje Gordana Jandrokovića da stavi masku i da ne hoda po sabornici bez maske.

'Placebo efekt je lažni proizvod. Postoji placebo efekt i u politici. Hrvatska i europska politika imaju placebo efekt. Radi se o lažnoj politici koja se predstavlja kao sposobna. Najbolji primjer europske nesposobnosti je nabava cjepiva. Kinezi se cijepe, Amerikanci se cijepe, Srbi se cijepe, a EU ima problem s nabavom cjepiva. A nas je uvjerava da je EU sjajna i da je u Hrvatskoj sjajno', poručio je Zekanović u slobodnom govoru.

  • +2
Zagreb: Jandroković i Zekanović u konfliktu zbog preranog skidanja maske u Saboru Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Podsjetio je da je ministar zdravstva Vili Beroš rekao da se razmišlja o nabavci ruskog cjepiva. 'Ja pozdravljam tu odluku, ali to govori o nesposobnosti Europske unije. EMA još nije dopustila da to cjepivo uđe na europsko tržište zbog diplomatskog rada između Bruxellesa i Moskve', rekao je Zekanović.

Mostov Zvonimir Troskot govorio je o članarini HGK. 'Ovaj tjedan ste pokazali ponovno dezorijentiranost. Ugostiteljski objekti su zatvoreni već tri mjeseca bez adekvatnih potpora. Vrijeđa inteligenciju naroda kada nakon tri mjeseca dopuštate pića za van', rekao je Troskot.

Upitao se kako je moguće da se dopušta da u tramvajima i autobusima bude čovjek na čovjeku, a 'ugostiteljima se ne da da zarađuju za život.'

'Pretvaramo se u kava za van turističku destinaciju', dodao je. Kritizirao je i što se otvorilo casina i kladionice, a ne ugostiteljski objekti. 'Probudite se iz zimskog sna', poručio je Troskot.

Slobodan govor imala je i Katarina Peović iz Radničke fronte. 'U Saboru mnogi govore o potrebi rezanja davanja i nameta zbog krize. Malo je onih koji govore o pojeftinjenju raznih bankarskih naknada. Sada se uvodi i nova naknada za dizanje novca na bankomatu. Od glasnogovornika kapitala nećete čuti kritike banaka. Guverner HNB-a će reći da su te neknade stvar tržišta. Prije bi se moglo reći da je to stvar međusobnog dogovora banaka', poručila je Peović.

Marijana Puljak iz Centra upozorila je na praksu koja se ponavlja pred svake izbore, podsjetivši na posjet premijera Plenkovića jugu Hrvatske i Dalmaciji. 'Izbori su za koji mjesec, prirodno je da premijer šeta Hrvatskom i nudi obećanja', kazala je Puljak.

'Nadam se da će građani spriječiti to prodavanje muda pod bubrege', rekla je Puljak, na što je dobila upozorenje Jandrokovića da pripazi na to koje izraze koristi.

SDP-ova Sabina Glasovac kazala je kako je 30 zastupnika i zastupnica svojim potpisima omogućilo da se u idućih tjedan dana raspravlja o SDP-ovoj izmjeni Kaznenog zakona prema kojoj bi se dijela spolnog uznemiravanja i zlostavljanja kazneno gonila.