PROSVJED STAŽISTA

Zdravstveni radnici ostali bez staža; ljuti na ministra zdravlja

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 27.09.2012 13:43
  • Objavljeno 27.09.2012 u 13:06
Prosvjed stažista (1)

Prosvjed stažista (1)

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Oko sto i pedeset diplomiranih studenata zdravstvenih studija danas je pred zgradom vlade održalo miran prosvjed tražeći da im se omogući odrađivanje pripravničkog staža koji je uvjet za posao.
Patrik Macek

Patrik Macek

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Noseći parole 'Dajte nam staž, posao ćemo naći sami', 'Želimo licencu za samostalni rad', 'Bez muke nema nauke, bez pripravničkog nema licence' te uzvikujući 'Hoćemo licence' i 'Hoćemo raditi', prosvjedovali su prvostupnici radologije, fizioterapije, sestrinstva, radne terapije te medicionsko-laboratorijske dijagnostike.

Jedan od prosvjednika, Josip Knezić, istaknuo je da natječaj za pripravnički staž nije raspisan već godinu dana, a za njegovo raspisivanje do sada je bilo nadležno Ministarstvo zdravlja i HZZO koji ga je raspisivao.

Dodao je kako ih sada ministarstvo kao 'vrući krumpir' prebacuje između četiri ministarstva i komore koji se, kaže, za njih do sada nisu nikada zauzeli.

'To je sramotno i mi smo sada u zrakopraznom prostoru', istaknuo je Knezić. Napomenuo je kako od ministra zdravlja Ranka Ostojića očekuju rješenje njihova problema.

'Pitanje pripravničkog staža kompleksan je problem, problem koji traje godinama, oko kojega je puno zainteresiranih strana i nije ga moguće riješiti u jednom danu jer je puno zainteresiranih strana. Tu su tri ministarstva – zdravlja, rada i mirovinskog sustava te obrazovanja, znanosti i visokog školstva, kao i osam stručnih komora', poručili su iz Ostojićevog ministarstva.

Najavili su kako će se sutra u Ministarstvu zdravlja održati sastanak ne bili se konačno, nakon niza godina, za problem stažiranja pronašlo odgovarajuće rješenje, a jedini način je pronaći rješenje temeljeno na zakonu i financijskih sredstvima koja su osigurana u Državnom proračunu.

Trenutno je u izradi novi pravilnik o pripravničkom stažu zdravstvenih radnika, koji će se temeljiti na prijedlozima stručnih komora. Sadašnji pravilnik na snazi je od 1994. godine.

Također iz Ministarstva zdravlja napominju da pripravnički staž sada predstavlja završnu godinu formalnog obrazovanja zdravstvenih djelatnika, koji su školovanje započeli po starim programima, zbog nedostatka praktične nastave u prethodnih godinama njihova školovanja. 'Njegovo trajanja za neke struke uređeno je Direktivama EU kojih se Republika Hrvatska mora pridržavati', zaključili su.


Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi