INTERVJU ZA N1

Zdravko Marić: Todorić i Jolly su mi bili prijatelji, zašto da to krijem?

21.07.2019 u 13:09

Bionic
Reading

U razgovoru za televiziju N1, ministar financija te odnedavno i potpredsjednik hrvatske Vlade, Zdravko Marić, progovorio je o nizu aktualnih tema

Upitan razmišlja li o ulasku u HDZ, budući da je unaprijeđen u potpredsjednika Vlade što je politička pozicija, Marić kaže kako je s premijerom razgovarao i o tome, no 'ono što on i ja razgovaramo su prije svega ekonomske i financijske teme. Tu sam gdje sam. Obnašam svoj posao na najbolji mogući način. Zahvaljujem se HDZ-u na povjerenju', kaže Marić za N1.

Dodatno pojašnjavajući pitanja s Odbora za financije, kad je upitan za odnos s Ivicom Todorićem koji mu je u Agrokoru bio šef, Marić je rekao: 'Ja sam prije svega čovjek, imenom i prezimenom, a to što obnašam funkciju, ne želim da me odvoji od toga. I s njim i s poduzetnikom Jollyjem imao sam dobar odnos i ne vidim razlog da to skrivam ili bježim od toga. Ali ključno je je li taj odnos vodio prema nečemu što sam napravio, a nisam smio. Odgovorno tvrdim da nisam.'

  • +11
Zdravko Marić, ministar financija Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Marić se u razgovoru dotakao i niza tema iz svog resora, poput tzv. privilegiranih mirovina, koje naziva mirovinama po posebnim propisima. 'Nisu branitelji jedini. To su, spomenuli ste, saborski zastupnici, bivši suci, dužnosnici Vlade, imamo ne samo hrvatske branitelje, nego i pripadnike narodnooslobodilačkog rata, njihove nasljednike, djelatnosti koje su specifične - radnici u ugljenokopima, oni koji rade s azbestom i slično. Ajmo na brojke: od spomenutih 40 milijardi ove godine, od doprinosa za mirovinsko osiguranje uprihodit ćemo 24 milijarde. Sve mirovine po posebnim propisima su na razini od oko 6 milijardi kuna. Tu je još uvijek manjak od oko 10 milijardi kuna. Nisu te mirovine po posebnim propisima bauk kojeg ne želimo otvarati, sve je to na stolu', zaključio je.

Kad je riječ o interventnom smanjenju PDV na turističke djelatnosti, što traže ugostitelji nezadovoljni prihodima u nešto lošijoj turističkoj sezoni, Marić kaže: 'Prihode pratimo na dnevnoj razini, ali da bismo donosili zaključke treba pričekati kraj mjeseca. Za prvih šest mjeseci, prema podacima, niti jedan porezni oblik, uključujući PDV, nije ispod očekivanja. Dapače, čak je na međugodišnjoj razini zabilježen rast. Na dnevnoj bazi, izdani računi u ugostiteljstvu su u blagom porastu, ali vrijednost računa je 11 posto veća, što nije loše. Argumente ugostitelja uzimam u obzir', rekao je.

Cijeli razgovor pogledajte na stranicana televizije N1.