RASTEREĆENJE

Marić otkrio kada će euro postati naša valuta i kada će spustiti PDV

14.07.2019 u 22:07

Bionic
Reading

Pismo namjere koje je Hrvatska poslala u Bruxelles za uvođenje eura ministar financija Zdravko Marić ocijenio je kao jedan od najvažnijih trenutaka u hrvatskoj povijesti. Moguće je, kaže, da će euro postati naša valuta početkom 2024. godine

Na pitanje je li moguće da s 1. siječnja 2024. godine hrvatski građani počnu plaćati eurima, kazao je za RTL Danas:

'Teško je reći koja godina, ali bih rekao da je čak i moguće. Mi smo preuzeli obveze za ispunjavanje nekih mjera. To moramo sami napraviti kako bi se pojačao i gospodarski rast. Ova godina koju spominjete je realistična', poručio je ministar.

Najavio je nižu stopu PDV-a od prvog siječnja 2020.

'Obvezali smo se da ćemo nastaviti smanjivati parafiskalne namete. Jedna od mjera rasterećenja je stopa PDV-a od 1. siječnja 2020. Na dobrom smo tragu da nađemo prostor kako dati novi zamašnjak poslodavcima da daju veće plaće. Koji oblik i koji način, pričekajmo još nekoliko tjedana. Kada sve napravimo, prvo ću prezentirati predsjedniku Vlade, Vladi i parlamentarnoj većini, a onda idemo u javnu objavu',rekao je ministar i naglasio:

  • +11
Zdravko Marić, ministar financija Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

'To je jedan dio stimulansa'.

'Ne možemo mi s poreznim zakonima nekoga primorati, ali to je jedan dio stimulansa', kazao je.

O rekonstrukciji Vlade i na pitanje ostaje li ministar, Marić je rekao: Zadnja je riječ predsjednika Vlade. Ovih dana svi ćemo biti pametniji. Draže mi je kad se ne spominje moje ime. Sve ćete znati', kazao je.