ČEKA SE SLUŽBENA ODLUKA

Žbogar kandidat za predstavnika EU u Prištini

30.11.2011 u 20:23

Bionic
Reading

Aktualni slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar potvrdio je u srijedu da se kandidirao za mjesto šefa ureda Europske unije u Prištini, odnosno veleposlanika EU-a na Kosovu

'Mogu potvrditi da sam se kandidirao za šefa ureda i za posebnog predstavnika EU-a na Kosovu', rekao je Žbogar slovenskim novinarima u Bruxellesu, gdje prisustvuje regionalnoj konferenciji o Balkanu.

'Mislim da svojim diplomatskim i političkim iskustvom mogu dati značajan doprinos aktivnosti EU-a na Kosovu', rekao je Žbogar

Dodao je da bi imenovanje, o kojemu još trebaju odlučiti stručna komisija i europska povjerenica Catherine Ashton, shvatio kao priznanje Sloveniji, ali i potvrdu da njegov osobni politički i diplomatski profil odgovaraju zadacima pred kojima se Europska unija nalazi na Kosovu.

Žbogar (49) je profesionalnu diplomatsku karijeru započeo 1987. godine u nekadašnjem republičkom sekretarijatu za međunarodne odnose u Ljubljani.

Vrhunac karijere, prije nego što je 2008. izabran za ministra vanjskih poslova u Pahorovoj vladi, bilo je mjesto slovenskog veleposlanika u Washingtonu od 2004. do 2008. godine, a službovao je još u veleposlanstvu u Pekingu te u misiji UN-a u New Yorku.