VIŠE NEGO U EU

Zbog zastarjele opreme velika smrtnost beba u Hrvatskoj

Bionic
Reading

Stopa mortaliteta novorođenčadi u Hrvatskoj je viša nego u zemljama Europske unije te je tako prošle godine kod nas umrlo 192 dojenčadi

Tako je stopa dojenačke smrtnosti kod nas u 2011. bila 4,66 na tisuću živorođene djece dok je na Islandu, u Finskoj, Švedskoj, Sloveniji i Češkoj rizik umiranja upola manji. Prosjek za cijelu Europsku uniju je pak 4,18 i ima tendenciju pada.

'Porast smrtnosti u novorođenčadi povezan je sa stanjem u državi i gospodarskom situacijom, što ima posljedice na kvalitetu i dostupnost adekvatne zdravstvene zaštite', kazala je za Slobodnu Dalmacijudr. sc. Martina Šunić Omejc, pedijatrica i sudska vještakinja. Kaže kako se približavamo trendu da je bogatijima osigurana kvalitetnija zdravstvena zaštita.

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo pak kažu kako rezultati upućuju na to da bi se organizacijskim i tehnološkim poboljšanjima u neonatalnoj intenzivnoj njezi moglo smanjiti novorođenački mortalitet.

Šunić Omejec pak ističe kako je u Hrvatskoj premalo centara koji su osposobljeni za prihvat vitalno ugroženog djeteta. Također je i premalo transportnih inkubatora. 'Inkubatori i aparatura su zastarjeli, a pogotovo respiratori', rekla je pedijatrica.