RIBIĆ VS NOVOSEL

Zbog štrajka zamalo se potukli sindikalci?

10.11.2010 u 09:26

Bionic
Reading

Na zajedničkom je sastanku sindikalnih središnjica u ponedjeljak prilikom rasprave o daljnim akcijama došlo je gotovo do fizičkog sukoba između Vilima Ribića, šefa Matice hrvatskih sindikata, i Mladena Novosela, čelnika Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, saznaje Večernji list

Prema toj priči, dvoje usijanih glava, razdvojio ih je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Međutim, to službeno nitko od sudionika sastanka, pa ni dvojica navodnih aktera, nije htio potvrditi, a Sever se, što je za njega neuobičajeno, nije javljao na telefon. Ostali priznaju tek da je bilo žustro i žučno, da se razgovaralo povišenim tonovima.

'Razišli smo se na taktičkim pitanjima, različita su mišljenja o razvoju sindikalnih aktivnosti. Neki žele odustati od borbe za referendum, no Matica i HUS tako ne misle, držimo se najavljenog hodograma', kazao je Vilim Ribić za Večernji list i ustvrdio:

'Neki usporavaju sindikalne aktivnosti, namjerno ili zbog svoje nesposobnosti!'

Umjesto toga, navodi Ribić, zainteresirani su tek za prosvjede zbog lošeg gospodarskog stanja u zemlji, što bi značilo prosvjedovanje radi prosvjedovanja, bez jasnog cilja. Slično je bilo za prethodnih prosvjeda, primjerice u travnju 2008. pod geslom 'Zajedno za veće plaće', kada je u Zagreb stiglo 260 autobusa i na kiši se okupilo pedesetak tisuća ljudi, ali nakon izvikivanja parola i prijetnji – ništa se nije dogodilo.

Slično je i s redovitim prvosvibanjskim prosvjedima. Ribić ne može skriti razočaranje ogorčenost, kaže da se ovakvim razvlačenjem i mijenjanjem stavova situacija razvodnjava, umjesto da su taktiku, kako je on htio, razradili još i prije odluke Ustavnog suda.

Mladen Novosel, pak, osim što kategorički tvrdi da fizičkog sukoba nije bilo, kaže i da nije sporan stav SSSH o zahtijevanju referenduma, nego da se ne usuglašavaju o formuliranju referendumskog pitanja.

Ozren Matijašević ističe da nema sastanka bez povišenih tonova. Ipak kaže da 'nitko nije službeno odustao od zajedničkih akcija' te da će 'HUS, ako treba i sam, kao i prije godinu dana, organizirati prosvjede', no pritom ističe da je čvrsto uvjeren kako će se središnjice usuglasiti o zajedničkim akcijama.

'Nemojte me pitati o referendumskom pitanju. Treba izraziti jasnu želju da se zakonom ne može uređivati produljena primjena pravnih pravila, odnosno kolektivnih ugovora. Ako uspijemo uglaviti i radne sudove, fenomenalno, a ako uspijemo smanjiti potreban broj potpisa, bit će to povijesna pobjeda', misli Matijašević.

Sindikati su već najavili svesindikalni sabor oko 20. studenoga, potom prosvjede, štrajk te peticiju za prijevremene izbore.