TEŠKO VRIJEME NA POMOLU

Zbog straha od propasti posla započelo prikupljanje humanitarne pomoći za grčke prostitutke

19.06.2020 u 19:31

Bionic
Reading

Grčke prostitutke izrazile su u četvrtak zabrinutost da će nove zdravstvene i sigurnosne smjernice za zaštitu njih i klijenata od koronavirusa naštetiti njihovu poslovanju

Antipandemijski propisi koji su stupili na snagu u ponedjeljak pozivaju seksualne radnice da zadrže imena i kontaktne brojeve klijenata u zapečaćenoj omotnici četiri tjedna, a kako bi vlasti u slučaju širenja zaraze mogle pronaći inficirane osobe.

'Koji će nam klijent dati svoje osobne podatke? Kažem vam da će mnoge seksualne radnice ostati gladne', kazala je u razgovoru za Reuters Anna Kouroupou, transžena koja vodi udrugu Crveni kišobran što pomaže prostitutkama.

Kako su bordeli širom zemlje ponovno otvoreni u ponedjeljak, epidemiološka pravila diktiraju uporabu maski, učestalo mijenjanje posteljine, isključivo bezgotovinsko plaćanje i obavezno bilježenje osobnih podataka klijenata. Voditeljica atenskog bordela smatra da su pravila smiješna i da će zbog njih većina seksualnih radnica ostati bez posla. Voditeljica bordela je upozorila i da seksualne radnice za vrijeme pandemije nisu primile nikakvu pomoć, stoga je udruga Crveni kišobran već započela akciju skupljanja humanitarne pomoći za prostitutke.

S obzirom na relativno mali broj slučajeva koronavirusa, Grčka je u ponedjeljak dozvolila putovanja i rad bordela, ali prema strogim pravilima. Posjeti su ograničeni na 15 minuta po klijentu, a preporučeno je korištenje zaštitnih maski tijekom odnosa. Uz to, vrata i prozori bordela moraju biti neprestano otvoreni radi ulaska svježeg zraka. I druge europske zemlje u kojima je dozvoljena prostitucija razmišljaju o otvaranju bordela. Među njima je i Nizozemska najavila otvaranje 'kuća užitaka' 1. rujna, iako postoji inicijativa da se one otvore ranije radi spasa turizma u toj zemlji.