CRNA GORA

Zbog siromaštva sve veći broj slučajeva u kojima muževi primoravaju žene na prostituciju

21.05.2020 u 22:39

Bionic
Reading

Zbog sve većeg siromaštva i gubitka radnih mjesta nakon pandemije koronavirusa u Crnoj Gori je u porastu prostitucija, a sve je više i slučajeva u kojima žene na nagovor supruga pristaju na nju

Kako piše crnogorski portal Vijesti, pozivajući se na službene policijske statistike, usluge prostitucije znatno su porasle tijekom pandemije, a nudile su se više tijekom dana, kako bi se izbjegle mjere zabrane kretanja koje su bile na snazi. Ravnateljica nevladine organizacije Sigurna ženska kuća Ljiljana Raičević u razgovoru za Vijesti naglasila je da je prostitucija procvjetala posljednjih mjeseci usporedo s porastom siromaštva u Crnoj Gori, upozorivši da su žrtve prostitucije postale i maloljetnice te da policija u nekoliko slučajeva nije reagirala iako je na vrijeme bila upoznata s kaznenim djelima podvođenja.

Raičević je dodala da je sve više slučajeva u kojima je žena primorana baviti se 'najstarijim zanatom', a kao primjer je navela Nikšićanku, majku petero djece, koju je suprug alkoholičar primoravao na prostituciju, ponekad i za pet eura.

'Muž me jednom natjerao da tražim novac kod susjeda jer smo bili bez novca. Susjed mi je ponudio pet eura za oralni seks. Nisam smjela doći kući bez novca pa sam prihvatila', kazala je R. B., a za portal je razgovarala preko posrednika. Sebe pak ne smatra seksualnom radnicom jer se prostitucijom bavi samo u iznimnim situacijama, a dodaje da ju je policija privodila u nekoliko navrata.

Izvor iz policije kazao je da je R. B. prijavljivala supruga zbog nasilničkog ponašanja, ali je on to opovrgnuo tvrdeći da se njegova žena dragovoljno odala prostituciji. Slučajeva u kojima suprug postaje svodnik vlastitoj supruzi sve je više, ističu Vijesti te upozoravaju da se u posredovanju u prostituciji često krije i trgovina ljudima koju je teško dokazati u praksi. Stručnjaci objašnjavaju da je žrtva trgovine ljudima prinuđena na bavljenje prostitucijom, da ne može slobodno odlučivati gdje i kako će raditi, ne može odbiti klijenta, nema slobodu kretanja, a za svoj rad ne dobiva novac ili ga dobiva vrlo malo. Prema stručnjacima, osoba prinuđena na prostituciju vlasništvo je osobe koja ju je kupila, a učestalo se događa da je svodnik upravo suprug žene koja se 'dragovoljno' bavi prostitucijom.