U BRAZILU 'PALO' JOŠ KRIMINALACA

Zbog SP-a otkriven ubojica iz argentinskog 'prljavog rata'

04.07.2014 u 07:24

Bionic
Reading

Pojačana međunarodna policijska suradnja tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva dovela je do uhićenja bjegunca za kojim se tragalo zbog mučenja i ubojstava u argentinskom 'prljavom ratu' protiv ljevičara prije četiri desetljeća, potvrdile su u četvrtak brazilske vlasti.

Salvador Siciliano bio je pripadnik protukomunističkih odreda smrti, a Argentina ga traži zbog otmica, mučenja i ubojstva tri osobe između 1973. i 1975. potvrdili su za Reuters brazilski i argentinski policijski dužnosnici.

Siciliano, koji ima sedamdesetak godina, uhićen je u četvrtak ujutro po lokalnom vremenu u kući nedaleko Sao Paola i u tijeku je postupak njegove predaje Argentini.

'U Brazil je ušao ilegalno i tu se skrivao', kazao je brazilski federalni policijski dužnosnik Luiz Eduardo Navajas

Dodao je da je bjegunac pronađen zahvaljujući intenzivnoj suradnji tijekom Svjetskog prvenstva, no nije pojasnio što je točno dovelo do uhićenja. Govorio je u međunarodnom policijskom koordinacijskom centru gdje policajci iz 32 države tijekom turnira pojačano razmjenjuju informacije kako bi umanjili sigurnosne prijetnje i kriminal.

Brazilska policija već je uhitila pet stranaca za kojima su bile raspisane tjeralice, a među njima su preprodavači droge iz Meksika i Argentine te čileanski lopov, navodi Reuters.

Ranije u četvrtak policija je upala u stan u Rio de Janeiru i uhitila Dennisa Alfreda Grella, Nijemca koji se sklonio u Brazil prije dvije godine kako bi izbjegao uhićenje zbog utaje poreza u svojoj zemlji.

Navajas je rekao da je razmjena policijskih podataka dovela do uhićenja i deportacije 40 argentinskih nogometnih navijača koji su kao pripadnici nasilnih skupina ranije kažnjavani zbog izazivanja nereda. Otkrio je i da policija traga za Pablom Alvarezom, vođom navijača argentinskog kluba Independiente. On je navodno ilegalno ušao u Brazil, a na svom je Facebook profilu objavio fotografije s dvije utakmice Argentine koje je gledao 'prerušen' u švicarskog navijača.