NOVA AFERA U KBC RIJEKA

Zbog sepse u bolnici ostao bez očiju i prstiju

23.09.2009 u 08:02

Bionic
Reading

Klinički bolnički centar Rijeka ponovo će biti meta inspekcije Ministarstva zdravstva zbog sumnje u liječničke pogreške nad 45-godišnjim pacijentom Damirom Bikićem koji je u KBC zaprimljen nakon prometne nesreće s višestrukim prijelomima, dobio sepsu te ostao bez očiju, peta i nožnih prstiju

Nesretni je Bikić 17. srpnja smješten na Jedinicu intenzivnog liječenja sušačke bolnice nakon stradavanja u prometnoj nesreći u kojoj je zadobio prijelom zdijelice, iščašenje natkoljenične kosti lijeve noge i četiri slomljena rebra. Istog mu je dana operirana zdjelica, a nakon pet dana premješten je na Traumatologiju gdje je sve krenulo nizbrdo, stoji u anonimnom pismu koje je primio Večernji list. Liječnici nisu primijetili da je jedno slomljeno rebro probilo lijevo plućno krilo pa su ga tek nakon što mu je skočila temperatura, poslali na snimanje.

Bikiću je već tada u plućima pronađeno pet centimetara gnoja i krvi. Operirali su ga i ugradili mu pumpu kojom je gnoj otjecao iz pluća. Bakterije iz gnoja, unatoč operaciji, prodrle su u krv i izazvale sepsu. Analize su pokazale da se radi o zloglasnom bolničkom stafilokoku MRSA, koji je otporan na sve lijekove te pseudomonasu i gljivicu kandidi. Zbog sepse, Bikiću su ubrzo zatajila oba bubrega te su mu zbog gangrene morali otkinuti sve nožne prste i obje pete. Pacijent je bio u jako teškom stanju pa su ga liječnici držali u lijekovima izazvanoj komi.

Nadalje u pismu stoji da su mu se na očima, zbog nepokretnih kapaka, pojavili čirevi koje liječnici nisu na vrijeme počeli liječiti pa su mu uskoro izvadili lijevo oko, dok je na desno potpuno slijep. Piše i da ga sestre nisu okretale pa je na leđima, zatiljku i slabinama imao i otvorene rane od ležanja. Iako Večernjakov izvor tvrdi da je pismo napisao jedan liječnik KBC-a Rijeka, dr. Ivan Kirin koji je prvi operirao Bikića tvrdi, 'pismo je pisala zlonamjerna osoba koja nema veze s medicinom' i dodaje da 'nije točno da su liječnici previdjeli slomljeno rebro koje je probilo plućno krilo jer je pacijent dreniran prije nego što je operirao pacijentov kuk, a i napravljen je CT cijelog tijela.'

Dr. Alan Šustić
, predstojnik Klinike za anesteziologiju i intenzivno liječenje kaže da je učinjeno sve što je bilo moguće i da nije bilo greške s njihove strane. Prema njegovim riječima, Bikić je primljen u JIL na Sušaku s nagnječenjem i krvarenjem u plućima, prijelomom rebara, iščašenjem lijeve bedrene kosti i prijelomom zdjelice, koljena i trupa. Operiran je te je 22. srpnja prebačen na odjel traumatologije, gdje je zadržan do 11. kolovoza, kada je ponovno vraćen u JIL na Sušaku pod slikom sepse koja je posljedica infekcije pluća. Sada je, rekao je, pri svijesti, a hrani se na sondu. Da nema komplikacija na desnom oku, mogao bi biti odvezen u Split, što je zatražila njegova obitelj. O tome je li i na kojem odjelu učinjena liječnička pogreška, odlučit će Ministarstvo zdravstva čija će inspekcija hitno zatražiti očitovanje svih djelatnika KBC-a koji su se skrbili za nesretnog Damira Bikića, izjavio je na kraju dr. Šustić.

Dr. Anđelko Đirlić, zamjenik ravnatelja KBC-a Rijeka rekao je da se Bikić oporavlja u JIL-u riječke bolnice i budući da je riječ o sepsi možemo biti sretni da je preživio. O nemaru liječnika tvrdi da nema ni govora, a kasno uočavanje ozljede pluća opravdava činjenicom da se na RTG-u često ne razlikuju sjene koje ostavljaju zrak ili krv u plućima. Dodao je i da sve posljedice, ako dođe do infekcije bakterijom MRSA, nisu neuobičajene jer je to iznimno opaka 'životinja' koja 'proždire ljudske organe', a otporna je na sve vrste antibiotika pa ju je teško zaustaviti. Ona je u pacijentova pluća mogla doći iz bolničke okoline, gdje je ima najviše, ali je mogla i prije ranjavanja nastanjivati njegova pluća. Danas će se prikupiti dokumentacija svih liječnika koji su sudjelovali u zbrinjavanju Damira Bikića te će unutarnja kontrola bolnice provjeriti stručnost u postupanju s pacijentom, zakljućuje dr. Đirlić.