TRAJE AKCIJA ZBRINJAVANJA

Zbog propasti najstarije svjetske turističke tvrtke u Splitu zaglavilo 438 putnika, u Dubrovniku njih 190

23.09.2019 u 10:49

Bionic
Reading

Zbog propasti Thomas Cooka u splitskoj zračnoj luci u ponedjeljak ostalo je zaglavljeno točno 438 putnika, koliko ih se trebalo naći na današnja dva otkazana leta, doznaje tportal. Tijekom prijepodneva trajala je akcija njihova zbrinjavanja, odnosno smještanja na druge letove, te se očekuje da će se većina njih ipak uspjeti vratiti svojim domovima

Ova agencija u dosadašnjem dijelu sezone imala je 102 leta za splitsku zračnu luku, a do kraja sezone bilo ih je zakazano još deset, od čega dva leta ovog četvrtka. Svi su otkazani.

'Zasad je sve u redu i vjerujemo da će do kraja dana biti zbrinuti svi putnici koji su na čekanju', kazao je za tportal direktor Zračne luke Split Lukša Novak.

Odmah po objavi propasti Thomas Cooka, zbog čega je diljem svijeta ostalo zaglavljeno nekoliko stotina tisuća ljudi, u Split su doputovali predstavnici britanske CAA (Uprave za civilno zrakoplovstvo) te ATOL-a, organizacije koja ima zadatak osigurati putovanja za sve klijente koji uplate svoje aranžmane u nekoj britanskoj tvrtki. Ukupno šest osoba u ponedjeljak je u Zračnoj luci Split raspoređivalo spomenutih 438 neraspoređenih putnika.

'Odlično su organizirani i ne vjerujem da će biti bilo kakvih problema. Uostalom, imaju iskustva i od nedavne propasti kompanije Monarch, a mi im nastojimo pružiti potporu', dodao je Novak.

Na splitskom aerodromu nalaze se i predstavnici britanskog ministarstva vanjskih poslova i britanskog konzulata u Splitu.

Isti scenarij tijekom ponedjeljka odvijao se i u Zračnoj luci Dubrovnik, u kojoj se nalazi 190 putnika koji su jučer doletjeli avionom Thomas Cooka iz Manchestera. Sljedeći let u srijedu je otkazan. Radi se, inače, o sezonskoj liniji s dvije tjedne rotacije.

'Engleska služba koja je zadužena za te izvanredne situacije već organizira povratak putnicima. Engleske zrakoplovne vlasti, u dogovoru s njihovom vladom, imaju rješenja. Njihovi predstavnici bit će u našoj zračnoj luci i davati putnicima potrebne informacije', kazao je za Dubrovački dnevnik direktor ovog aerodroma Frano Luetić.

  • +6
Thomas Cook Izvor: EPA / Autor: ANDY RAIN