THOMAS COOK

Najstarija putnička agencija na svijetu u financijskim teškoćama, traži pomoć od kineskog dioničara

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 12.07.2019 13:05
  • Objavljeno 12.07.2019 u 13:04
Zrakoplov Thomasa Cook Airlinesa Airbus A320 u zračnoj luci Rodos u Grčkoj 9. rujna 2018.

Zrakoplov Thomasa Cook Airlinesa Airbus A320 u zračnoj luci Rodos u Grčkoj 9. rujna 2018.

Izvor: DPA / Autor: Markus Mainka

Britanska putnička agencija Thomas Cook pregovara s najvećim dioničarom Fosun Tourismom i zajmodavcima o financijskoj injekciji od 750 milijuna funti (940,9 milijuna dolara) kako bi premostila teškoće pogoršane slabom potražnjom na europskom tržištu

Najstarija putnička agencija u svijetu sučeljava se s padom potražnje za paket aranžmanima, visokim dugovima i posljedicama vrućeg prošlogodišnjeg ljeta u Europi koje je rezultiralo smanjenim rezervacijama.

Danas su objavili da su im rezervacije paket aranžmana za ljetni odmor smanjene devet posto a one u poslovanju sa zračnim prijevozom putnika tri posto, zbog čega će vjerojatno u drugoj polovini godine zabilježiti nižu operativnu dobit nego u istom razdoblju prošle godine.

Stoga su najvećem dioničaru Fosun Tourismu predložili da preuzme kontrolu nad temeljnim poslovanjem s paket aranžmanima, čime bi stekao i manjinski udio u poslovanju sa zračnim prijevozom putnika.

Razmatraju i mogućnost prodaje poslovanja za zračnim prijevozom i ogranka u nordijskim zemljama.

Ove su godine odlučili provesti stratešku analizu poslovanja a u međuvremenu ih je zateklo naglo zaoštravanje izazova na europskom tržištu putovanja.

"Nakon procjene širokog spektra mogućnosti za smanjenje našeg duga i za postavljanje financija na održivije temelje, odbor je odlučio pokrenuti plan dokapitalizacije poslovanja", naveo je u priopćenju izvršni direktor Peter Fankhauser.

"Nitko od nas nije želio takav ishod za naše dioničare, ali prijedlog predstavlja pragmatično i odgovorno rješenje ", doda je Fankhauser.

Novac će Thomasu Cooku omogućiti pripremu nadolazeće zimske sezone i fleksibilnost kod ulaganja u poslovanje.

Ove je godine tržišna kapitalizacija londonske tvrtke više nego prepolovljena i trenutno iznosi oko 225 milijuna dolara. Neposredno nakon uvrštenja dionica u burzovnu kotaciju 2007. godine iznosila je oko četiri milijarde dolara.

U posljednje su vrijeme u više navrata upozoravali na moguće slabije poslovne rezultate, budući da su zbog slabe potražnje bili prisiljeni pojačati promotivne aktivnosti i ranije ponuditi popuste i akcije no što im je do sada bio običaj.

Prošle su godine u poslovanju s paket aranžmanima zabilježili 11 milijuna klijenata i prihode od 7,4 milijarde funti. Odjel zračnog prijevoza, koji uključuje i njemačkog prijevoznika Condor, ostvario je prihode od 3,5 milijuna funti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!