požari u dalmaciji

Požar se s Promine spušta prema Drnišu, vatrogasci brane Siverić i Badanj, čeka se vojska

21.08.2017 u 22:07

Bionic
Reading

U mjestima kod Promine i Drniša naređena je evakuacija stanovnika. Gasitelji se i dalje bore s oko petnaestak požara na benkovačkom području te oko Pakoštana, Svetog Filipa i Jakova, Vrane i Turnja. Gori i na otocima Hvaru i Ugljanu. Gašenje otežava jaka bura i na mjestima težak i miniran teren. U posljednja 24 sata u Zadarskoj županiji buknulo je više od 20 požara.

Požar s planine Promine potpomognut vjetrom i dalje se širi prema Drnišu, a trenutno u njegovu gašenju sudjeluje 400-njak vatrogasaca i građana, izjavio je Hini noćas oko 4 sata načelnik Stožera civilne zaštite Grada Drniša Tomislav Dželalija.

"Sve snage su na terenu i brani se Grad Drniš. Vatra se dalje širi jer puše vjetar. Raspoređujemo snage i formiramo liniju obrane kako bi obranili mjesta Siverić i Badanj", rekao je Dželalija.

Vatrogascima su se u borbi s vatrom, koja se na Promini razbuktala u ponedjeljak poslijepodne, pridružili tijekom noći i njihovi kolege iz Brodsko-posavske, Virovitičko-podravske, Bjelovarsko-bilogorske i Karlovačke županije a ujutro u 6 sati očekuje se dolazak 100 vojnika. U gašenju sudjeluju i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja. Neizvjesno je hoće li vatrogascima uspjeti pomomoći kanaderi zbog jake bure.

Zbog vatrene stihije ranije tijekom noći evakuirana je 21 osoba iz Lišnjaka te Velušića, iz zaseoka Bibići i Raići, koji su smješteni kod rodbine te u drniškom Dječjem vrtiću.

U slučaju potrebe za smještaj je spremna i drniška sportska dvorana, a tu je i Crveni križ koji je osigurao 40 kreveta i higijenske potrepštine, rekao je Dželalija.

  • +5
Pogled iz helikoptera na požare koji su buknuli na zadarskom području Izvor: Cropix / Autor: Luka Gerlanc / CROPIX

Za sav promet zatvorena je Jadranska magistrala na dionici Pisak-Dubci u blizini Makarske. Do zatvaranja je došlo zbog novog požara koji je na području Dubaca planuo oko 21 sat. Požar se kreće u smjeru naselja Pisak, no vatrogasci ulažu napore i kuće trenutno nisu ugrožene.

Požar između Omiša i Dubca, koji je buknuo u ponedjeljak navečer, rasplamsao se tijekom noći a gašenje otežava bura pa se mobiliziraju sve dodatne raspoložive vatrogasne snage s područja Splitsko-dalmatinske županije, izjavio je noćas županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina.

Skupina vatrogasaca s područja Splitsko-dalmatinske županije, koja je bila upućena na gašenje požara na zadarskom području, vraćena je s puta prema Zadru kako bi se uključila u gašenje požara na predjelu Dubca, rekao je Glavina.

Dodao je kako požar na Dubcima trenutačno ne ugrožava naselja i stambene objekte a vatrogasci sprečavaju njegovo širenje u smjeru Brela.

Gori i na Hvaru

Glavina kaže kako su značajne vatrogasne snage noćas angažirane i na gašenju požara na Hvaru, kod Starog Grada, koji je buknuo u ponedjeljak ujutro.

Zbog požara na području Dubca i na predjelu Vrulje te zbog potrebe kretanja vatrogasnih vozila angažiranih na gašenju ta dva požara, Jadranska magistrala između Omiša i Brela zatvorena je za sav promet.

S dolaskom noći kanaderi i air tractori su prestali gasiti, ali u međuvremenu umornim vatrogascima stiže pomoć iz cijele Hrvatske. Velika vatrena fronta približava se kućama u Pristegu. ''Vatrogasci su raspoređeni i obranit će kuće'', rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković javlja N1.

Kako javlja HRT, najteža je situacija u mjestima koja se zovu Lepuri i Pristeg te na Vrani. Situacija na Vrani je dramatična. Područje koje se nalazi oko naseljenog dijela je minirano i tamo vatrogasci ne ulaze, rade samo zračne snage koji pokušavaju spriječiti širenje vatre prema plantaže vinograda i prema naseljenom dijelu.

Stožer civilne zaštite Drniš objavio je poziv za evakuaciju.

- Povodom požara koji je u kategoriji velike nesreće izbio 21. kolovoza 2017. godine na Promini obavještavaju se stanovnici da je u tijeku evakuacija stanovništva iz požarom zahvaćenih područja i to: Lišnjak, Velušić - Bibićo, Raići i Buhe, Varoš.

Navodi se i da stanovnici požarom zahvaćenih područja pozivaju se na evakuaciju, a oni koji ostaju to rade na svoju odgovornost. Pozvani su svi vlasnici objekata koji ostaju kod svojih domova u blizini požara da natapaju vodom područja oko svojih kuća radi obrane od požara.

U ponedjeljak navečer u vijećnici Grada Drniša održana zajednička sjednica Stožera civilne zaštite Grada Drniša i Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije zbog velikog požara na planini Promina. Na prijedlog Stožera civilne zaštite Grada Drniša gradonačelnik Drniša Josip Begonja proglasio je veliku nesreću za područje Grada Drniša. Župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk je na prijedlog Načelnika Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije proglasio veliku nesreću za područje Šibensko-kninske županije. Na sjednici je analizirana situacija na požarištu na području planine Promina. Zbog jakog vjetra i stanja vegetacije na tom podrućju požar se širi.

  • +16
Požari u Zadarskoj županiji Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Zaključak oba Stožera je da je prioritet zaustaviti širenje požara između Lišnjaka i Velušića. Zatražiti će se dodatne vatrogasne snage iz unutrašnjosti kao i iz drugih županija i to u vidu 10 šumskih vozila, 5 auto cisterni te 100 pripadnika Hrvatske vojske da čuvaju rubne dijelove požarišta tijekom noći. Preventivno je izvršena djelomična evakuacija 15 osoba koji su smješteni kod rodbine, a šest osoba je evakuirano i smješteno u dječjem vrtiću u Drnišu. Vrši se priprema za eventualnu daljnju evakuaciju, osigurano je dežurstvo hitne medicinske pomoći na terenu. Moli se stanovništvo na ugroženim područjima da prate upute nadležnih službi na terenu i istih se pridržavaju.

Požari su još aktivni još na niz lokacija u Zadarskoj županiji. Od 21,28 sat autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče u potpunosti je otvorena za sve skupine vozila (vozi se uz ograničenje brzine od 60 km/h između čvorova Benkovac i Pirovac, zbog smanjene vidljivosti od dima), objavio je HAK. Autocesta je zbog požara bila zatvorena dobar dio dana.

VATROGASNI ZAPOVJEDNIK

Požar još bježi na sve strane

"Velika većina požara je pod kontrolom osim ova dva tri na benkovačkom području, ali nijedna kuća nije zapaljena, sačuvali smo sve bitne objekte i poljoprivredna imanja. Požar nije lokaliziran ni pod kontrolom jer bježi na više strana. Napravit ćemo sve da se zaštite kuće i da ne dođe do ljudskih žrtava. Nadamo se da bi sutra taj požar mogao biti pod kontrolom", kazao je Željko Šoša, zapovjednik JPV-a Zadar.

U policijsku postaju Knin u poslijepodnevnim satima privedeno je više osoba koje se dovodi u vezu s požarima na području Šibensko-kninske županije, potvrdili su u policiji za portal ŠibenikIN. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je također potvrdio da policija provodi izvide nad sedam osoba.

Policija u interesu upravo započetog kriminalističkog istraživanja ne otkriva detalje već samo navode kako tek utvrđuju sve okolnosti zbog kojih privedene osobe dovode u vezu s paljenjem požara. Ranije tijekom dana neslužbeno se doznaje da je najmanje jedna osoba zbog izazivanja požara uhićena na predjelu Burnuma pokraj Kistanja, gdje je prvo planulo sinoć, ali je požar tijekom noći proglašen lokaliziranim, da bi se  danas oko 13 sati vatra na tom lokalitetu opet rasplamsala.

  • +32
Požari na zadarskom području Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

 Sat kasnije, vatrogasci su od policije zatražili dva kombija da bi zbog opasnosti od požara evakuirali mještane zaseoka Marčići kojem prijeti vatra.

Tijekom gašenja požara u Turnju, vatrogasci su pronašli neobične ampule koje izazivaju sumnju da je požar podmetnut. Našli smo jedan primjerak staklene ampule u kojoj je nekakav papirić, i nekakav kao fosforni nastavak.

Dali smo to u policijsku u Biograd, tako da će vjerojatno istraga pokazati o čemu se radi, izjavio je za HRT Darko Banić, zapovjednik JVP-a Biograd. Ministri Damir Krstičević, Oleg Butković i Davor Božinović obratili su se javnosti nakon sastanka u Benkovcu oko kojeg tijekom cijelog dana bjesne požari.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je nagađanja o ampulama izjavivši da se ne radi o nikakvim fosfornim ampulama kako se u prvih mah proširila priča već se radi o komadu jedne dječje igre i da nema govora o takvoj vrsti podmetanja.

'Da li ga ima - to ne možemo isključiti. Postoje izvidne radnje prema pojedincima za požar u Kistanjama'', rekao je Božinović. Ministar prometa Oleg Butković pojasnio je kako je riješena situacija s problemima na autocesti koje je prouzrokovao požar.

''Možda smo trebali ranije dići rampe, ali sada je sve normalizirano'', kazao je Butković javlja N1. Krstičević je kazao da je trenutno na požarištima angažirano preko 100 vojnika i da imaju spremnih još 200.

Od ranoga jutra u ponedjeljak vojni kanaderi i zračni traktori angažirani su na više požarišta u Zadarskoj županiji, a požari su se približili i Zadru. Zbog požara je za sav promet zatvorena dionica autoceste A1 između Pirovca i Benkovca. U međuvremenu je izbio novi požar na otoku Hvaru, na rtu Kabal, gdje je MORH uputio dva kanadera i dva helikoptera Mi-8 MTV.

Zbog požara je još uvijek za sav promet zatvorena dionica autoceste A1 između čvora Zadar II i Šibenik, izvijestio je u ponedjeljak nešto prije 16 sati Hrvatski autoklub (HAK), a fotografije s tog mjesta koji su objavili pojedini mediji pokazuju da su neki vozači svojim automobilima bježali od dima u suprotnom smjeru.

Nekoliko portala objavilo je fotografiju s mjesta događaja, koju im je poslao jedan od vozača, a Večernji list prenosi izjavu jednog od vozača koji je svjedočio tom događaju.

„Nitko ništa ne javlja na radiju ni na informacijama o prometu. Sad čekamo na izlaz u kontra smjeru", javio je Večernjem listu čovjek s autoceste od Pirovca prema Benkovcu u smjeru Benkovca.

Zbog velikih koona koje su nastale zbog požara Hrvatske autoceste su odlučile podignuti rampe s izlaza s autoceste A1 u blizini požarišta radi što bržeg protoka vozila.

Pozar u zaleđu Turnja i Biograda Autor: zadarski.hr/youtube

U dogovoru s prometnom policijom, odjelom za sigurnost cestovnog prometa, zbog velikog broja požara uz autocestu, a u cilju zaštite sigurnosti i zdravlja naših korisnika, te  bržeg isključivanja korisnika s autoceste, Hrvatske autoceste d.o.o. (HAC) i Hrvatske autoceste održavanje i naplate  cestarine d.o.o. donijele su odluku o "dizanju rampi" odnosno propuštanju bez plaćanja cestarine na naplatnim postajama Pirovac, Benkovac i Zadar II, objavili su iz HAC-a.

Protupožarne snage Hrvatske vojske u ponedjeljak poslijepodne uspjele su zajedno sa zemaljskim vatrogasnim snagama obraniti Kožino kod Zadra i odmah potom sa svim raspoloživim snagama krenule su u Pristeg na najnovije požarište u Zadarskoj županiji, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH (MORH). Na požarište Kožino kod Zadra preusmjerene su oko 15,30 sati, a ranije su uspjele u kratkom vremenu zaustaviti širenje požara prema vojarni u Zemuniku.

Požari u Zadarskoj županiji Autor: Antenna TV Zadar/youtube

Požar u blizini vojarne u Zemuniku izbio je s vanjske strane ograde iz smjera Murvice, a potporu u zaustavljanju požara prema vojarni pružale su i zemaljske vatrogasne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a i Zračne luke Zadar. Zračne snage od vatre su uspjele spasiti i improvizirane stambene civilne objekte u neposrednoj blizini vojarne.

Na području Benkovca, uz zračne snage, na gašenju požara angažirano je i 96 pripadnika Hrvatske kopnene vojske OS RH.

  • +6
Požari kod Benkovca i Pirovca Izvor: tportal.hr / Autor: NIkolina Samaržija/tportal.hr

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević obići će tijekom poslijepodneva požarište na području Benkovca, najavio je MORH. 

Ponovno gori kod Kistanja; evakuacija mještana iz Maričića

Dva policijska kombija zatražili su vatrogasci kako bi evakuirali stanovnike zaseoka Maričići kod Kistanja u Šibensko-kninskoj županiji, gdje se opet razbuktao požar koji je planuo kasno sinoć oko 1,30 sati, a jutros je bio proglašen lokaliziranim, doznajemo u Županijskom centru 112. Što je dalje bilo s tim kombijima i ljudima, zbilja trenutno ne znamo, samo od jutros odgovorili smo na najmanje 300 telefonskih upita, kažu u Županijskom centru 112.

Požar kod autoceste A1 Izvor: HAK / Autor: HAK

Ne znaju ni koliko je vatrogasaca na terenu, jer su neki preko noći prebačeni na požarišta u Zadarskoj županiji, a sad su vraćeni u Kistanje. Zatražena je i pomoć iz zraka, ali niti jedan kanader i air tractor nije dostupan zbog drugih velikih požara u zemlji i očito je da će situaciju u Kistanjama morati riješiti vatrogasci koji su trenutno tamo, navodi Centar 112.

Zračne snage se raspoređuju i na druga požarišta u Zadarskoj županiji

Iz MORH-a su izvijestili da se zračne snage raspoređuju i na požarištima u Kašiću, Slivnici, Smilčiću i drugim požarištima u Zadarskoj županiji

Još je uvijek aktivno požarište i na otoku Hvaru, a predvečer je planuo požar i na otoku Ugljanu. Sve raspoložive zračne snage su u zraku i čine sve kako bi zajedno s vatrogascima na zemlji spasili naseljena mjesta.