ne prekidaju misu

Zbog ove hvalevrijedne akcije svećenika različitih vjera u crkvu su pohrlili i ateisti

04.12.2018 u 10:36

Bionic
Reading

Već gotovo mjesec i pol u protestantskoj crkvi u Haagu traje neprekidno, danonoćno bogoslužje da bi se spriječio ulazak nizozemske policije i deportacija armenske obitelji koja se sklonila u crkvu nakon što joj je odbijen politički azil

Kako javljaju agencije, u danonoćnom bogoslužju u haškoj crkvi Bethel sudjeluje više od stotinu svećenika raznih denominacija iz više zemalja te koriste nizozemski zakon što sprječava vlasti da interveniraju na mjestu na kojem se održava vjerska liturgija.

Armenska obitelj Tamrazyan pronašla je spas u svojevrsnoj rupi u zakonu nakon što je napustila domovinu 2009. godine zbog političkog aktivizma glave obitelji koja posljednje tri godine živi u obližnjem Katwijku. No prošlog rujna obitelj je obaviještena kako je izdan nalog za njihovu deportaciju pa je 21-godišnja članica obitelji Hayarpi Tamrazyan objavila videosnimku u kojoj poziva nizozemske političare da im se odobri politički azil.

'Ovog tjedna trebali bi biti protjerani iz Nizozemske nakon devet godina. U ime svojeg brata i sestre molim vas za pomoć', navela je Hayarpi u snimci objavljenoj na društvenim mrežama.

Nakon što je obitelj Tamrazyan doznala kako im prijeti deportacija sklonili su se u prostorije Reformirane crkve u Katwijku, poručivši da se više ne osjećaju sigurnima u centru za azilante.

Iz Reformirane crkve u Katwijku poručili su kako su udomili obitelj zbog velikih šansi da će glava obitelji poslije povratka u Armeniju biti ubijen, dok kao drugi razlog gostoprimstva navode činjenicu da je obitelj već devet godina u Nizozemskoj, u kojoj se osjećaju kao kod kuće.

Zbog opasnosti od deportacije crkvi u Katwijku je u pomoć priskočila druga protestantska crkva, Bethel iz Haaga, čiji je pastor Axel Wicke obitelji ponudio smještaj. Nakon što je armenska obitelj prihvatila poziv dovitljivi pastor započeo je s kontinuiranim 24-satnim služenjem svete mise dok se ne riješi pitanje azila za Tamrazyanove.

Crkva u Haagu zbog svojeg čina svakodnevno dobiva poruke podrške, a članovi na društvenim mrežama objavljuju fotografije i snimke mise koja bez prekida traje od 26. listopada kako bi podigli svijest javnosti o problemu koji je snašao armensku obitelj.

U međuvremenu su tu akciju podržali brojni Nizozemci, pa čak i ateisti koji izražavaju podršku obitelji dolaskom na neprekidnu misu.

'Zasad se za oltarom i propovjedaonicom smijenilo više od 450 svećenika različitih denominacija koji se izmjenjuju prema prethodnom dogovoru', kazao je pastor Wicke, dodajući kako posljednjih dana bogoslužje u crkvi obavljaju svećenici iz Velike Britanije, Francuske i Njemačke.

Obitelj Tamrazyan, koju čine otac i majka te njihovo troje djece starosti 21, 19 i 14 godina, napustili su Armeniju nakon što je glava obitelji primila prijetnje smrću zbog političkog aktivizma u zemlji u kojoj su političke slobode tek mrtvo slovo na papiru.