TKO JE IZGUBIO, A TKO PROFITIRAO?

Zbog novog proračuna pate financije, zdravlje i poljoprivreda

13.02.2012 u 12:50

Bionic
Reading

Ministri su na izlasku iz Vlade komentirali donošenje državnog proračuna koji je za neke od njih bio široke ruke, a neke je ostavio polupraznih džepova

Pacijenti se ne moraju bojati smanjenja proračuna za zdravstvo, rekao je ministar zdravlja Rajko Ostojić: 'Bit će ista, ako ne i bolja usluga za pacijente, osobito kada je u pitanju prevencija.' Naime, Ministarstvo zdravlja će prema novom proračunu imati 750 milijuna kuna manje nego prošle godine, od čega će 450 milijuna pasti na leđa zaposlenih u tom sektoru.

Premda su najave proračuna išle u smjeru najvećeg rezanja u ministarstvu poljoprivrede, s današnjim proračunom kao najveći gubitnik isplivao je ministar financija Slavko Linić koji će morati voditi svoje ministarstvo s čak milijardom kuna manje. Drugi najveći gubitnik je upravo ministar zdravlja Ostojić sa 750 milijuna manjka, a zatim ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina koji, umjesto milijarde, kako je bilo najavljivano, novim proračunom gubi 'tek' 515 milijuna kuna.

Ministarstvo obrane u gubitku je 231 milijun u odnosu na prošlogodišnji proračun, a MUP 340 milijuna. Ministar gospodarstva Radimir Čačić gubi 'samo' 39 milijuna, a za poduzetništvo i obrt izdvojeno je 43 milijuna manje.Ministarstvo kulture dobilo je 38 milijuna manje, a regionalni razvoj 117 milijuna.Ministar Zlatko Komadina je za pomorstvo i promet izgubio 357 milijuna, a HNS-ov ministar Ivan Vrdoljak je za graditeljstvo zgubio 'tek' 26 milijuna. Ministar Jovanović je zaznanost izgubio 393 milijuna, a ministar Veljko Ostojić za turizam 35 milijuna. Štedljivi ministar uprave izgubio je 20 milijuna, a ministrica Milanka Opačić je zasocijalnu politiku i mlade izgubila 70 milijuna. Jedan od većih gubitaša je i ministar pravosuđa Orsat Miljenić koji će se protiv korupcije morati boriti sa 217 milijuna kuna manje. 

Među rijetkim ministarstvima kojima je proračun podebljan su Ministarstvo branitelja s povećanjem od 8,5 milijuna kuna, Ministarstvo vanjskih poslova sa 20 milijuna, novo Ministarstvo zaštite okoliša sa 98 milijuna i također novo Ministarstvo rada i mirovinskog sustava sa 341 milijun kuna.

'Zadovoljna sam, dobro je. Moglo je biti puno lošije', rekla je na izlasku iz Vlade ministrica zaštite okoliša Mirela Holy. Upitana hoće li se moći realizirati mjere štednje, kaže: 'Pa hoće, morat će se!' Kaže da ih proračunski limiti neće spriječiti da odrade projekte koje je zamislila u svom ministarstvu.

Ministar obrta i poduzetništva Gordan Maras kaže da je 'apsolutno zadovoljan' sredstvima koja su namijenjena za njegov resor. 'Mislim da je ovaj proračun najrealniji mogući koji smo mogli usvojiti. Svi ministri su sudjelovali i zajedničkim radom smo došli do prvog proračuna koji je štedljiviji, a s druge strane omogućuje razvoj i investicije koje će se dogoditi ove i iduće godine. Ovo je najrealniji mogući proračun! Ako je realan, ne vjerujem da će biti značajnijih odstupanja od njega', rekao je Maras.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić također kaže da je proračun realan bez obzira na smanjena sredstva: 'Zadovoljstvo ili ne, svi bi mi uvijek htjeli imati više nego što imamo, od naših kućnih proračuna do državnog. Mislim da ćemo realizirati sve najvažnije stvari koje moramo, koliko budemo mogli uštedjeti - uštedjet ćemo. Proračun je tako definiran da uvede jednu disciplinu i to je to.'

Vlada o proračunu