VIJEĆNICI ŠOKIRANI ODLUKOM

Zbog nefunkcioniranja OIB-a stradali porečki umirovljenici

18.01.2012 u 09:43

Bionic
Reading

Neprekidni 25-godišnji boravak na području Poreča kao jedan od novih postavljenih uvjeta za traženje socijalne pomoći iz gradskog proračuna namijenjene umirovljenicima s niskim prihodima, šokirao je stanovnike Poreča, ali i vijećnike

'Meni je ovo novo. Tu odluku gradonačelnika nisam još vidjela, ali mi te godine boravka u Poreču kao kriterij nisu fer. U dva navrata je smanjivan proračun, no naša intencija je bila da se opći standard skrbi za umirovljenike ne smanji. Došlo je samo do prebacivanja sredstava, pa je tako iz stavke socijalne pomoći umirovljenicima za Dom za umirovljenike prebačeno 150.000 kuna. Nama je bilo bitno da se tim prelijevanjem sredstava socijalna prava nisu smanjila, da pomoć dobiju oni koji je trebaju. Naime, dogovarao se princip da se ovaj vid pomoći ukine svima koji imaju neke dodatne izvore prihoda ili im bračni partneri ostvaruju mirovine pa ukupni prihod prelazi 1.600 kuna po osobi, no nije bilo govora o godinama boravka kao kriteriju', kaže za tportal vijećnica Hrvatske stranke umirovljenika, inače koalicijskog partnera vladajućeg IDS-a u Gradskom vijeću Poreča, Anđelka Prekalj

Kako veli vijećnica, na prvom Gradskom vijeću razmotrit će se Odluka o socijalnim pomoćima umirovljenicima, budući da je donesena 30. prosinca s primjenom već od 1. siječnja, jer se čini da nije u duhu dogovora IDS-a i HSU-a. 'Odluka je donesena bez vijeća i pretpostavljam da ju je odradila služba, no Gradski odbor HSU-a sastat će se u četvrtak te će raspraviti što s tim nelogičnostima, jer ovoj zajednici su pridonosili i umirovljenici koji su manje od četvrt stoljeća nastanjeni u Poreču', kaže Prekalj.

Vijećnik SDP-a Darko Saftić kaže da se o kriterijima za dodjeljivanje gradske socijalne pomoći umirovljenicima nije uopće raspravljalo na Gradskom vijeću jer te točke nije ni bilo na dnevnom redu. Kako veli, vijećnici su samo dobili neke indicije, nakon što je kao opozicijski vijećnik postavio pitanje zašto se ta proračunska stavka smanjuje za 200.000 kuna. 'U svakom slučaju bilo bi poželjno da uvjet godina boravka u Poreču bude predmet rasprave', napominje Saftić.

Nezavisna vijećnica Snježana Mekota veli da je svojevremeno tražila popis iznajmljivača. 'Šokiralo me kad sam vidjela da su na tom popisu neki umirovljenici koji primaju pomoć, a javno se bave iznajmljivanjem turističkih apartmana. To je zato jer ne funkcionira OIB pa se može dogoditi da netko tko ima 900 kuna mirovine ne dobije pomoć, a dobije je netko tko ima više nego dovoljno. Kriteriji su se pooštrili jer je grad morao smanjiti sredstva pa je vjerojatno zato uveden i taj uvjet od 25 godina, jer se gledalo kako bi se što više ljudi skinulo s gradskih jasli.

Od gradonačelnika Edija Štifanića zatražili smo odgovor da li će se sporni kriterij 25-godišnjeg bivanja u Poreču za dodjeljivanje socijalne pomoći umirovljenicima ipak izmijeniti, s obzirom da isključuje neke od dosadašnjih korisnika. Naime, prilikom sastavljanja koncepta gradske Odluke o socijalnoj pomoći umirovljenicima ipak je bilo dvoumljenja između 'roka' od 20 i 25 godina, pa tako i u objavi odluke u Službenom glasniku Grada Poreča stoji 20 godina, dok se potencijalnim korisnicima redovito daje informacija kako se radi o omašci, budući da je traženi uvjet 25 godina neprekidnog bivanja. Kako upozoravaju neki od dosadašnjih korisnika, ovaj potonji rigorozniji kriterij automatski isključuje sve stanovnike Poreča koji su se doselili 90-tih. No, iako je obećao, tijekom jučerašnjeg dana od porečkog gradonačelnika nismo dobili očitovanje.