MITO I KORUPCIJA

Zbog muljanja s energetskom obnovom u Zadru otvorena istraga protiv 18 osoba

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 10.05.2019 13:47
  • Objavljeno 10.05.2019 u 13:47
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Uskok je, temeljem policijske prijave, zbog navodnih nezakonitosti sa sufinanciranjem energetske obnove kuća pokrenuo istragu protiv savjetnika u Zadarskoj županiji, 16 vlasnika kuća koji su ga navodno poticali na nezakonitosti i davali mu mito te još jednog okrivljenika koji je navodno izdao krivotvorenu dokumentaciju o radovima

Neslužbeno se doznaje da je prvoosumnjičen Danijel Pavić, savjetnik Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove Zadarske županije i član Povjerenstva za provedbu Javnog poziva za sufinanciranje mjera energetske obnove

Policija je izvijestila da ga je nakon kriminalističkog istraživanja Pavića predala pritvorskom nadzorniku, dok je Uskok najavio da će od suca istrage tražiti da mu odredi jednomjesečni istražni zatvor.

Istražitelji su utvrdili da je Pavić kao službena osoba jedinice lokalne samouprave, ovlaštena za provedbu javnog poziva za sufinanciranje mjera energetske obnove obiteljskih kuća, od lipnja 2016. do prosinca 2017. na poticaj 16-tero prijavljenih vlasnika kuća, svjesno zloupotrijebio svoj položaj i ovlasti budući je znao da osumnjičeni ne udovoljavaju uvjetima propisanim javnim pozivom, odnosno da nisu predali svu dokumentaciju.

Neki poticatelji uopće nisu ni predali prijave te izveli radove, a Pavić im je navodno omogućio nepripadnu dodjelu bespovratnih novčanih sredstava.

Također je utvrđeno da je od 62-godišnjaka krivotvorenu dokumentaciju o izvedenim radove za koje su odobrena novčana sredstva, iako je znao da radovi nisu izvedeni.

"Tijekom inkriminiranog razdoblja 38-godišnjak je kontinuirano od osumnjičenika primao novčane iznose u svrhu izrade i pribavljanja potrebite dokumentacije u vidu energetskih certifikata i sl., a koja dokumentacija nije nikada izrađena i priložena prijavama", kažu u policiji.

Uskok navodi da je za svoje usluge primao od tisuću do tri tisuće kuna.

"Na ovaj način je prijavljenim omogućio isplatu bespovratnih novčanih sredstava u ukupnom iznosu od 322.200 kuna, na koji način je oštetio proračun zadarske županije kao i veći broj vlasnika kuća, čije su prijave na Javni poziv bile pravovaljane i uredno zaprimljene i koji su po redoslijedu prvenstva umjesto osumnjičenih trebali dobiti nepovratna novčana sredstva", kažu u policiji.

Dodaju i da je utvrđeno kako je 38-godišnjak kao službena osoba i član Povjerenstva za provedbu javnog poziva za sufinanciranje mjera energetske obnove postojećih obiteljskih kuća tijekom svibnja i lipnja 2018.godine, na poticaj osmero vlasnika kuća, od kojih je njih petero osumnjičeno i za ranije razdoblje, pokušao omogućiti nepripadno pravo na sufinanciranje mjera energetske obnove obiteljskih kuća, na način da je u njihovo ime izradio prijave i zatvorene koverte za prijavu na javni poziv, iako je znao da ne posjeduju potrebnu dokumentaciju.

Pavić je uz kaznenu prijavu zbog zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja isprava predan pritvorskom nadzorniku. Protiv 16 osoba, u dobi od 31 do 76 godina, Uskoku je podnesena kaznena prijava zbog poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, dok je protiv 62-godišnjaka podnesena kaznena prijava radi krivotvorenja isprava.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!